Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 22:06 [Rover 420 96'] Silnik się grzeje po włączeniu klimatyzacji
Witam, szukałem na forum ale znajdowałem tematy dookoła tego co mi sie przytrafiło. Jesli powtarzam to przepraszam i prosze o podanie gdzie na forum znajde odpowiedż.
Rover 420 chodził jak złoto 2 lata, a teraz jak włączam klimatyzacje to temperatura silnika idzie w górą nie zaleznie czy na zewnatrz gorąco czy nie. Jak wyłączam klime temp odrazu się normuje i mozna jechac dalej (klima manualna). Mechanik stwierdził , że jest jeden wiatrak na chłodzenie i klime i on chodzi poprawnie. Borygo cały czas jest miedzu MIN a MAX więc go nie ubywa. Chociaz Chłodzenie silnika a klimatyzacja, jak wszyscy mi mówia, to odrębne instalacje to jednak w jednym aucie i najwyrazniej na siebie oddziałują. Reasumując TEMPERATURA SILNIKA IDZIE DO GÓRY PO WŁACZANIU KLIMATYZACJI dlaczego??? Co mam naprawić. Aha jak włączam klime chłodzi tak jak powinna. Dziekuje za odpowiedziii
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 22:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ala będzie szła w górę tylko nie powinna za dużo. Może chłodnica jest zapchana i przy klimie nie daje rady (większe obciążenie silnika).
A czy podczas jazdy z włączona klimą tez idzie bardzo w górę?
Trzeba by było tez sprawdzić wydajność pompy wody oraz czy termostat otwiera sie całkowicie.
Podczas jazdy tak samo sie grzeje i rozumiem ze troszke moze ale nie tak ze wskazówka osiąga pion. czyli spradzic by trzeba chłodnice i pompe tak. Bo wiatrak napewno sie załącza to mechanik sprawdzał.
Ja miałem tak przy starym samochodzie. Też podczas jazdy temperatura rosła i po wymianie chłodnicy wszystko wróciło do normy. Po prostu był okropnie zakamieniona. Ja bym spróbował najpierw od termostatu. Jak to nie da rady to na bank chłodnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum