Dzień dobry.
Moj problem to - w czasie jazdy ( krótko po starcie), zapala mi się kontrolka " Check Engine". Proszę powiedzieć czy to poważny problem i czy to może być przyczyną dużego zużycia paliwa( ok 11,5 l na 100km po mieście).
Druga prośba. Czy jestem w stanie sam dokonać jakiejś regulacji aby zmniejszyć zużycie paliwa ? Czy odłączenie sondy lambda coś pomoże ?.
Bardzo dziękuję za ewentualne porady.
Zb.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 20:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Proszę powiedzieć czy to poważny problem i czy to może być przyczyną dużego zużycia paliwa( ok 11,5 l na 100km po mieście).
Przyczynę problemu poznasz po odczytaniu kodów błędów komputera wtrysku. Zajrzyj do technicznego FAQ na stronie klubowej. Tam jest odsyłacz do procedury sprawdzania kodów w silnikach Hondy (a taki właśnie masz).
zbigniewjonski napisał/a:
Czy jestem w stanie sam dokonać jakiejś regulacji aby zmniejszyć zużycie paliwa ?
Nie bardzo. Możesz natomiast wymienić filtr powietrza, świece, palec, kopułkę, przewody WN. Te wszystkie elementy mogą wpływać na podwyższone zużycie paliwa.
zbigniewjonski napisał/a:
Czy odłączenie sondy lambda coś pomoże ?.
Nie sądzę, a tak poza tym, to procedura sprawdzania sondy jest opisana w technicznym FAQ na stronie klubowej.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Na razie nic nie robiłem, bo ciężko pracowałem. Terraz mam 4 dni wolne to będę czytał i coś kombinował . Ale wracając teraz z pracy lamka znowu się świeciła.:(
Czy jestem w stanie sam dokonać jakiejś regulacji aby zmniejszyć zużycie paliwa ?
Nie bardzo. Możesz natomiast wymienić filtr powietrza, świece, palec, kopułkę, przewody WN. Te wszystkie elementy mogą wpływać na podwyższone zużycie paliwa.
Dodatkowo jeszcze może być przyczyna w termostacie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum