Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
W moim Roverku przestał się kręcić licznik prędkości nie działa też przez to licznik kilometrów i inne dane z komputera oprócz ile mogę zrobić km na paliwie. Co to może być? jedna osoba mówiła mi, że to złączka z tyłu zegarów może być uszkodzona. Jak tak to czy trudno dokupić taką?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 18, 2010 18:33, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 14:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 22:30
stefan1314 napisał/a:
w ABSie świeci mi się kontrolka ale to jest czujnik na jednym kole z tylu tak powiedzial komputer. ale obrotomierz działa.
jak nie działa prędkościomierz i inne ukladu związane z sygnałem predkości ,to wada tkwi w prawym przednim układzie : czujnikABS/pierścień łożyska/przewód. Obrotomierz ma sygnał z czujnika położenia wału korbowego. Zbiegiem okoliczności , może też być uszkodzony czujnik ABS z tyłu , ale wtedy nie działają też pewne określome układy.
szczerze mówiąc mam to samo
zgodnie z informacjami z forum planuję przełożyć czujnik abs z lewej strony na prawą - jak ruszy prędkościomierz to znaczy że czujnik jest popsuty - ja nie to szukam dalej, albo oddam do kogoś mądrzejszego
ABS także świeci, podobno uszkodzony czujnik z przodu. Czy wymiana na sprawny czujnik da coś hmmm jeśli komuś przywróciła pracę prędkościomierza dajcie znać!!!
wczoraj zamieniłem czujnik lewy z prawym - prędkościomierz zaczął działać. Czyli walnięty jest czujnik, który teraz siedzi w prawym kole - abs jeszcze nie działa, ale chociaż wiem ile jadę
Widać że coś było robione już tym czujnikem, bo był lutowany, ale działał. Teraz pojawiło się nowe przetarcie - kabelek wypadł z jednego z mocowań i czarna izolacja jest przetarta, ale nie do kolorowych żył.
Jeszcze przed przekładką czasami prędkościomierz zadziałał i na pewien czas zgasłą kontrolka abs
takie pytanie jeśli utnę kabel i wlutuję nowy to zadziała? przy założeniu że gdzieś po drodze jest uszkodzony kabel.
zadziała jak wymienisz kabel o ile czujnik sprawny jest.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum