Wysłany: Nie Paź 03, 2010 18:02 [R620] Dym z korka wlewu oleju
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Czy to normalne, że po podniesieniu korka od wlewu oleju na włączonym i rozgrzanym silniku widać jakby trochę dym jakiś leciał? Jeśli nie, to czego to może być przyczyna? Dodam jeszcze, że samochód odkąd go kupiłem około 3 lata temu nie lubi odpalania zimą.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lut 24, 2011 22:45, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 18:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam. Dymek spod korka wlewu przy rozgrzanym silniku raczej normalne. To że zimą niezbyt odpala to proponuję sprawdzenie świec żarowych a jak są do wymiany to bynajmniej wymienić trzy bo czwarta jest za pompą i nie da jej się wymienić bez wymontowania pompy ale trzy w zupełności wystarczą. Pozdrawiam
Przypuszczam, że będzie kąt wtrysku, chociaż nie mam pojęcia gdzie go w Łodzi ustawić. Świece kiedyś były zmieniane(ten ma chyba 3) i mało / nic to nie pomogło. Przy odpalaniu (nawet na zimno) nie puszcza dosłownie żadnego dymka, przy przyspieszaniu też, aż dziwne, że mu się lubi ciężko odpalić. Może coś z rozrusznikiem się dzieje, bo zawsze mi się wydaje, że moje starsze diesle szybciej nim kręciły. Istnieje coś takiego do kupienia jak szczotki do tego rozrusznika i czy ciężko się to wymienia samodzielnie?
Tak daleko jeszcze się nie zagłębiałem w mechanikę jeżeli chodzi o kont wtrysku,miałem 3 świece do niczego ciężko, palił czwarta była dobra ta za pompą. Jak masz 2.0 sdi to masz 4 świece każdą musiałbyś sprawdzić z osobna, rozkręcić mostek i sprawdzić czy iskrzy.Istnieje możliwość że przekaźnik od świec siadł. I też nie dymił, a co do szczotek to nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum