Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:12 [R75] Problem z odpalanie samochodu
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam
Mam taki problem w ostatnich dniach było troche przymrozków i ostatnio miałem problem z odpalenies auta
tzn gdy wsiadłem rano do samochody wsadziłem kluczyk do stacyjki przekręciłem go gdy poznikały ikonki od zapłonu próbowałem go odpalić a tu nic nawet nie dygnął, więc wyłączyłem znowu włączyłem poczekałem chwilke i dalej nic dopiwero za 5 czy 6 razem odpalił bezproblemowo i dzisiaj rano taka sama sytuacja pierwsze kilka razy nic po 3 minutach odpalił bez problemu
czy jest to jakies zabezpieczenie przed zimnym silnikiem czy coś faktycznie mi nawala
prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 16:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:46
marsjaningn, przyjrzałbym i wyczyścił połączenia instalację elektryczną z aku. do rozrusznika, jak to nie pomoże to podobny problem miał mój szwagier w 75, winowajcą był elektromagnes w rozruszniku, wypalone miedziane styki
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:54
Cytat:
Mam taki problem w ostatnich dniach było troche przymrozków i ostatnio miałem problem z odpalenies auta
tzn gdy wsiadłem rano do samochody wsadziłem kluczyk do stacyjki przekręciłem go gdy poznikały ikonki od zapłonu próbowałem go odpalić a tu nic nawet nie dygnął, więc wyłączyłem znowu włączyłem poczekałem chwilke i dalej nic dopiwero za 5 czy 6 razem odpalił bezproblemowo i dzisiaj rano taka sama sytuacja pierwsze kilka razy nic po 3 minutach odpalił bez problemu
czy jest to jakies zabezpieczenie przed zimnym silnikiem czy coś faktycznie mi nawala
prosze o pomoc
Nie "dygnął" to znaczy że silnikiem nie kręcił? Czy kręcił, a nie odpalił?
1. Sprawdź stan naładowania akumulatora w komputerze pokładowym poz. 9 http://forum.roverki.eu/v...p?p=85346#85346
2. Sprawdź czy pracuje pompa niskiego ciśnienia. Jest obok akumulatora i słychać jak pracuje po przekręceniu kluczyka w poz. 2. http://forum.roverki.eu/v...p=494721#494721
nie dygnął to znaczy że wogule nie kręci silnikiem tylko prz próbie zapalenia słychach "cyk" i tyle po kilku razach zapala jak nowy
A co do akumulatora to na wyłączonym silniku pokazuje w pozycji 9 131-132 a na włączonym silniku 141-143 przeskakuje między tymi liczbami
marsjaningn, Jak następnym razem będziesz miał problem to podepnij przewody z innego aku. Miałem tak samo jak zaczynał padać mój akumulator. Po prostu przy próbie odpalenia napięcie musi spadać na tyle że odcina. Rozruszniki w R75 padają niezmiernie rzadko
Jeśli mogę wtrącić miałem też taki problem. po przekręceniu kluczyka było słychać tylko takie cyk i nic więcej i trzeba było to robić kilka razy czasem udawało się za pierwszym razem. I wymiana rozrusznika i jest cacy teraz, nie jest to duży koszt kupiłem używany za chyba 70 zł wymiana 50 zł. Przynajmniej w moim to okazał się rozrusznik. A z tego co czytam to objawy takie same.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum