Wysłany: Wto Mar 09, 2010 16:17 [Freelander] Problem kontrolka biegu zjadowego
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Witam Serdecznie , potrzebuje dowiedzieć się co to może być, zatem nie jeżdze nigdy na biegu zjazdowym bo takich wzniesień u mnie nie ma , i wszystko luzik, wsiadam dzisiaj po pracy do auta odpalam i świeci mi pomarańczowa kontrolka cały czas biegu zjazdowego, i jak cofam nie święcą światła cofania (wsteczn- białe) , proszę o jakąs poradę
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 22, 2010 23:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 16:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 17:08
Najczęściej jest to Czujnik biegu wstecznego w skrzyni biegów. Miałem tą usterkę u siebie , kabelek był odpięty (chyba się zaczepił o coś i go wyciągnęło) . Może masz brudny styk, kabel się przetarł ect.
Aby to sprawdzić musisz odpiąć akumulator, zdjąć puszkę filtra powietrza (jest przykręcona do podstawy akumulatora) , i dostaniesz się do skrzyni .Czujnik Będzie na samym dole przy lewym krańcu obudowy skrzyni (zaraz przy połączeniu z obudową sprzęgła) - zielony kabelek.
Jeżeli to nie pomoże to pisz , będziemy szukać dalej.
kolego @ kojot_1984 jak sobie poradzisz z tą kontrolką napisz jak i czyn . Ja już od jakiegoś czasu jeżdżę z tą kontrolką i w żaden sposób tego błędu nie mogę usunąć Pozdrawiam
win32 [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 16:46
Poza przyczyną którą podałem wyżej , za błąd sygnalizowany za pomocą jednej kontrolki odpowiada jeszcze przekaźnik świateł stop (HDC z nich korzysta). Jeżeli działają ci światła cofania , to jest kolejny element do sprawdzenia.
Światła stop będą działały po naciśnięciu pedału POMIMO usterki przekaźnika. (on jest tylko dla HDC)
Przekaźnik znajduje się w skrzynce bezpieczników jako pierwszy od góry po lewej stronie od panelu z bezpiecznikami (są dwa z boku jeden nad drugim).
Mam problem, świeci sie w moim Freelanderze pomarańczowa kontrolka HDC. Błąd pojawił sie podczas wymiany czujnika(włącznika) świateł biegu wstecznego tz. włącznik nie działał i światła wsteczne sie nie świeciły ale za to wszystko było ok z HDC. Po wymianie włącznika na nowy światła wsteczne zaczęły się w końcu palić ale wyskoczył błąd w postaci pomarańczowej kontrolki HDC. Pytanie, o co tu chodzi? Czy nowy włącznik jest uszkodzony? dodam że gdy mam włączony wsteczy bieg i wycieraczki przednie to tylna tez sie załącza. Prosze o pomoc.
witam jeśli chodzi o wycieraczki to tak ma być taki bajer że jak masz włączone wycieraczki i jak wrzucisz wsteczny to automatycznie działa wycieraczka wsteczna co do HDC to niestety nie po trafie Ci podpowiedzieć Pozdrawiam
u mnie podobny problem był jak miałem naciągnięta linkę gazu za mocno... pojawiała sie kontrolka chwile po odpaleniu i nie gasła... popuściłem linkę żeby miała trochę luzu i pomogło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum