Wysłany: Nie Paź 31, 2010 12:18 [Rover 214 97 r.]Opony
Witam. Chciałem zapytać czy Roverek 214 97 r. może stać na oponkach o wymiarach 165/70 R14. Obecnie jeżdżę na 175/65 R14. Czy opony o 1 cm węższe będą pasować na felgę ?
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Nie Paź 31, 2010 22:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 12:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
siwy91 Na standardowych stalówkach myślę, że nie bedzie problemów z pasowaniem ale jak założysz tak wąskie opony jest parę problemów...
1. Kłopoty z hamowaniem i ruszaniem (musisz założyć gumki bardzo dobrej firmy by nie było aż tak dużego problemu)
2. ślizganie na zakrętach
3. Samochód będzie wyglądał jak KOZA
1. Kłopoty z hamowaniem i ruszaniem (musisz założyć gumki bardzo dobrej firmy by nie było aż tak dużego problemu)
2. ślizganie na zakrętach
3. Samochód będzie wyglądał jak KOZA
Nie przesadzaj
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
dołączę się do pytania, bo mam takie oponki z poprzedniego auta, niby wąskie, ale mazda 323 ani specjalnie mniejsza dużo ani słabsza nie była i oponki dawały rade w niej, ktoś jeszcze jeździ na takich zimówkach?
Ja też się mogę dołączyć? Pytałem się już oto w innym temacie, a mianowicie: czy na stalową felgę 14", szerokość prawdopodobnie 5.5" mogę założyć 185/65 czy pozostać przy 175/65?
http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/
felgi w roverachz tego co wiem to mają 5'
wiec zobacz sobie w tabeli i porównaj
CjRudi
jak jest węższa opona to lepiej zachowuje się tylko w śniegu, ponieważ większy nacisk na ją panuje i mniejszy jest opór/ tarcie na śnieg,
ale za to gorzej spisuje się na suchej nawierzchni lub mokrym asfalcie, ponieważ ma mniejszą przyczepność taka opona i podczas hamowania jest mniejsze tracie takiej opony więc może się wydłużyć droga hamowania. Zobacz jeszcze jaki indeks nośności mają te opony od mazdy,bo to też jest ważne
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ http://www.v10.pl/narzedz...u,opon,204.html
możesz skorzystać z tych dwóch kalkulatorów i sam podejmiesz decyzje
jak jest węższa opona to lepiej zachowuje się tylko w śniegu, ponieważ większy nacisk na ją panuje i mniejszy jest opór/ tarcie na śnieg,
ale za to gorzej spisuje się na suchej nawierzchni lub mokrym asfalcie, ponieważ ma mniejszą przyczepność taka opona i podczas hamowania jest mniejsze tracie takiej opony więc może się wydłużyć droga hamowania.
tu kolega ma racje odnośnie wielkości opony
w Tygodniku Motoryzacyjnym MOTOR Nr. 43-44/2010 s39 -47 jest dość fachowy artykuł na temat opon polecam lekturę
proponuję do MG ZR 160 założyć laćka 14" szerokiego na 165... i przejechać się tym po śniegu. Najlepiej do R75 tego 2,5L też dajmy 165...
100x lepiej czy na śniegu czy błocie, czy mokrym taki R75 czy też MG ZR 160 będzie sie prowadził na szerszych oponach np 185 lub 195.
poza tym tak na prawdę, nie wiem jak u was, ale w rejonach gdzie ja śmigam to jak jest 20cm śniegu to na drodze i tak jest ciapa i błoto pośniegowe bo sypią solą i sytuacje gdzie mam 100% śniegu to jest może 5% tego gdzie śmigam - zazwyczaj tylko drogi dojazdowe gdzie prędkości są małe i z powodu tych paru dróg nie warto pakować się (w itak błędną teorię) w opony chudziutkie - osobiście polecałbym 175 testowałem 165 i 175 i jest niebo a ziemia różnicy (opony tej samej firmy i ten sam model) no a teraz mam 185 i zobaczymy która opcja była najrozsądniejsza
Harry, jeśli 5" to zmienia postać rzeczy i wtedy tylko 175. Muszę podjechać do wulkanizatora żeby zdjęli oponę bo nigdzie nie widzę żeby było napisane ile ma cali.
na stalówce i na alu będziesz miał np. napisane 5j14; 5j15; 51/2(5,5j)j14; 6j17 i tak dalej
co do rozmiaru w roverze to skorzystaj ze str. klubowej
http://www.roverki.pl/cha...techniczne.html
tylko, ze tego co kojarzę to alu w roverach ma 5,5j15 bo tak mam na zapasie napisane
[ Dodano: Sro Lis 03, 2010 10:19 ]
Berg napisał/a:
widzę żeby było napisane ile ma cali.
to jest widoczne, wytłoczone/ wybite jest oznaczenie na rancie felgi,
Cóż, zgadzam się z poprzednią wypowiedzią, że na stalówkach też są oznaczenia, w sumie trzeba jakoś odróżnić jedną felgę od drugiej i to nie koniecznie za pomocą przyrządów pomiarowych
Znalazłem i na stalówkach. Nie trzeba ściągać było opony tylko umyć koło Moja felga ma rozmiar 5jx14H2x45 ROVER. Czyli zostaję przy 175 na zimę. Oznaczenie jest na zewnątrz felgi, akurat nie przy śrubach tylko na rancie, bardziej w środku.
Jeśli mimo wszystko chciałbym szerokość 185 ( nie jest zalecana na moją felgę ale ta się jeszcze łapie na tą szerokość ) to jaki profil do takiej opony? 175 mają profil 65.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum