Ostatnio zmontowałem sobie motorynkę-niemotorynkę...
Polega to na tym że silnik przeszedł trochę modyfikacji (elektroniczny zapłon z regulowanym kątem wyprzedzania zapłonu, zamiast gaźnika wtryski itp.) oraz ramę musiałem trochę pospawać i w niektórych miejscach coś dospawać.
Ale nadal wygląda w sumie jak motorynka.
I chciał bym "to" zarejestrować aby normalnie bez obaw poruszać się po drogach publicznych, tylko nie posiadam żadnych papierów do tego (on sam został złożony tak naprawdę ze skrzyń z częściami od rometów).
I teraz jak to zrobić? Podobno można to zarejestrować jako składak, ale czy przejdzie jako on skoro to zmodyfikowana motorynka?
Jeśli nie to jak można to załatwić w miarę przyzwoicie?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez maciej Sro Lis 17, 2010 08:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 19:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Czyli muszę przyjść z wnioskiem rejestracji, dowodzikiem, odpisem z KRS'u, zaświadczeniem że jestem właścicielem wszystkim komponentów w pojeździe (sam mam to napisać na kartce czy jakiś dokumencik?) i papierkiem o przeprowadzonych badaniach?
A jak to jest z podpunktem 6? Bo na ramie pewnie zostały mi numery, to oni po prostu je spiszą czy jakaś zabawa z nimi będzie?
Jeszcze nad jednym się zastanawiam, bo z tego co wiem to można jeździć na dowodzie pojazdami o pojemności silnika nie większej niż 50cm^3, a jak by był napęd elektryczny to jak to jest według prawa uwzględniane? Np. motocykl z napędem elektrycznym.
Obawiam się, ze rejestracja jako "SAM" nie przejdzie, bo to jednak kiedyś był pojazd normalnie rejestrowany.
Gdyby to było takie proste to każdy złodziej mógłby ukraść nowego mercedesa za 400tys zł, następnie zmazać oryginalne numery seryjne i zarejestrować jako "SAM".
Obawiam się, że zostaje ci tylko rejestracja jako zabytek (tu może być problem, bo twój pojazd ma niewiele wspólnego z oryginałem) co nie jest tanie, no i jeszcze musisz mieć pewność, że pojazd nie był skradziony.
Najtańsze rozwiązanie to zakupić papiery od innej motorynki i przebić numery na ramie, jednak jest to nielegalne.
Bo na ramie pewnie zostały mi numery, to oni po prostu je spiszą czy jakaś zabawa z nimi będzie?
No to, jak napisał Tomek1212, raczej musisz mieć papiery od tej ramy i zarejestrować na te papiery, co pewnie jest niemożliwe.
Nie wiem, czy nie najłatwiej byłoby Ci znaleźć np. na Allegro ramę od takiego skuterka/motoroweru z papierami i jej użyć.
Tomek1212 napisał/a:
Obawiam się, że zostaje ci tylko rejestracja jako zabytek (tu może być problem, bo twój pojazd ma niewiele wspólnego z oryginałem) co nie jest tanie, no i jeszcze musisz mieć pewność, że pojazd nie był skradziony.
Jest jeszcze klasa pojazdów unikatowych, ale to też musi się wypowiedzieć rzeczoznawca itp.
ADI-mistrzu napisał/a:
Ciekawe w takim razie jakie warunki musi spełniać pojazd aby mógł być zarejestrowany jako SAM, gdzieś musi to być określone raczej.
O to dokładnie spytaj na stacji kontroli pojazdów, która ma prawo do wystawienia zaświadczeń dla SAM'ów - diagnosta powinien znać odpowiednie przepisy na pamięć, a przynajmniej nr w Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim.
Generalnie to są to: Prawo o Ruchu Drogowym, rozporządzenia MI o obowiązkowym wyposażeniu pojazdów oraz regulaminy ECE ONZ określające takie wyposażenie (bo te regulaminy są obecnie włączone do polskiego prawa - np, ECE R45 i R48 określają wymogi na oświetlenie pojazdów - z nich wynikają wymogi np. na spryskiwacze i samopoziomowanie do świateł xenon'owych).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum