Wysłany: Pon Lis 08, 2010 11:19 [R825] Przepływka, braki mocy
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1995
Od czasu do czasu, zależnie od dnia, roverek niechetnie wchodzi na obroty. Tak do 2k sie muli, a jak się te 2k przekroczy to się zaczyna zbierac. Generalnie turbiana przestała gwizdać jakis czas temu, teraz jest bardziej takie huczenie, ale zwija się jeszcze nienajgorzej. To zamulanie na niskich obrotach jest trochę denerwujące. Z innych postów by wynikało że to uwalona przepływka. Tylko że już nieraz go rozbierałem i niekojarze żeby w tym samochodzie było coś takiego.
Może ktoś z was kojarzy czy w dieslach vm wogóle były przepływki?
Jak tak to mniej więcej gdzie powinna być?
No i jeżeli niemiałby przepływki to gdzie można szukać przyczyn takiego zachowania?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 21:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 11:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
niestety u nas na forum jest stosunkowo mało osiemsetek, a z silnikami vm jeszcze mniej, chyba bedziesz zmuszony do odwiedzenia forum innych marek, bo ten silnik wystepuje nie tylko w R800 , ale to juz pewnie wiesz
sprobuj przeszukac jeszcze nasze forum wpisujac w wyszukiwarke 825 lub R825,
pojawia sie pewnie tez silnik 2,5 benzynowe, ale nie ma tego dużo
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wymieniłem uszczelki pod turbiną i na wydechu, i jest zdecydowanie lepiej ale mocy ma nadal za mało. Jak tak teraz widze jak ważne jest cisnienie na wydechu to się zaczynam zastanawiać czy przypadkiem zastąpienie przepalonego katalizatora kawałkiem rury niebyło złym pomysłem.
Jak się jeszcze trafi jakiś ładniejszy dzień to się wezme za czyszczenie kolektora i egr. Mam nadzieje że to coś pomoże, od minimum 4 lat nikt tam niezaglądał więc pewnie kolektor jest już ładnie oblepiony.
Pod egr potrzebna jest specjalna uszczelka jak do wydechu? czy wystarczy że to skręce na sylikon do 350 stopni?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum