Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:06 [R620] Pompa ? nie odpala.. proszę o pomoc
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam.
Mam pewien problem
Mój Rover-ek podczas jazdy spokojnej jakies 50km/h zgasł (na szczęście blisko domu).
Dopchnąłem go do domu i po oględzinach wraz z kolegą stwierdziliśmy, że nie dochodzi prąd do pompy paliwa przy silniku tzn dochodzi napięcie o mocy ok 0.7V a winno być 12V.
Gdy podłączyliśmy "na krótko" co by sprawdzić czy pompa jest sprawna okazało się ze działa bez zarzutu sprawdziłem wiązkę kabli idących od pompy i okazało się iż wszystko jest w porządku (odpalił i normalnie pracował) szukałem równie zwarcia lub przetarcia instalacji przy stacyjce (która wymieniłem na nowa bo mechanik stwierdził ze to wina stacyjki = mylił sie nadal nie działa) sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i też nic.
czy macie jakieś spostrzeżenia lub ktoś miał taki przypadek i wie co to może być, proszę o wypowiedź i/lub kontakt ze mną na gg lub e-mail
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 00:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie nie zapaliła się ta lampa i nie zapalają sie również lampki od świec i SRS które przy włączeniu zapłonu normalnie się zapalały i gasły po chwili.
gdy podłączam pompe na krótko lampki się zapalają j.w. opisałem.
zrobiłem zgodnie z instrukcja ale CHECK ENGINE nie zareagował nawet.:/
zapaliły sie tylko te na czerwono wszystkie olej akumulator itd...
grzegorz_skaa, Ja miałem podobny problem na przełomie roku. Autko paliło w wielkie mrozy na dotyk, wszystko w najlepszym pożądku a w pewnym momencie zaczął gasnąć na ułamki sekund w czasie jazdy lub postoju. Aż w końcu całkiem zdechł. Podaję Ci linka z moim problemem. Przeczytaj mój post a następnie post który napisał kolega Hera_23, od akapitu "Na ścianie grodziowej....." itd. To jest na przykładzie ROVER'ka 400SDI. Silniki mamy takie same więc schemat będzie pasował, tylko przekaźniki i puszka z bezpiecznikami mogą być w innym miejscu i może być inaczej ułożone. Powiem Ci, że tę usterkę jest bardzo ciężko wychwycić.
Mi też jak nie odpalał, nie świeciła się kontrolka Check Engine i od świec żarowych.
Po wymianie kabelka auto śmiga po dziś dzień.
Sprawdź jeszcze raz dokładnie bezpiecznik od pompy, a najlepiej go wymień mimo iż wygląda na dobry, może być trafiony. Sprawdź także przekaźnik pompy.
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#445540
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
nie mogę znaleźć opisu takiego od 620 a patrząc na ten nic nie czaje jestem raczej noobkiem w naprawach samochodowych i boje się że coś spierdzielę... ma ktoś może namiar na coś takiego od 620??
grzegorz_skaa, To może poproś jakiegoś elektryka. Powinien to rozszyfrować. Ja też tego nie kumałem, ale mój elektryk po przejżeniu schematu i przeczytaniu postu wiedział o co chodzi.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sorki że tak troszku późno ale może komuś innemu się przyda
Podstawowa rzecz to sprawdzenie kostek koło silnika (po lewej stronie), często "zielenieją"
wyczyścić, poskładać i sprawdzić czy coś się na desce oświeci...
Jeżeli nic nie podziałało to spaliły się dwie nóżki od w komputerze silnika (ECU).
Komputer znajduje się z przodu na podłodze, pod nogami pasażera.
Po dokopaniu się do ECU bierzemy kabelek o długości DOWOLNEJ następnie przykładamy go do obudowy komputera(ECU) i do karoserii (MASY), przekręcamy stacyjkę i cieszymy się ze świecących się kontrolek
Pozdrawiam
_________________ W razie czego to kom
503-500-044 Hera 23
zrobiłem dokładnie jak opisałeś "dokopałem" się do ECU i kabelek i nic sie nie zaświeciło zrobiłem jednak tak że podłączyłem "na krótko" nie działającą pompę (nie dochodzi prąd opisane wyżej) kontrolka się zapaliła wybłyskałem błędy wyszło
17 Czujnik temperatury paliwa – wysokie napięcie
55 Moduł kontrolny silnika (ECM) Uszkodzenie przewodów, uszkodzenie zasilania, zwarcie do masy, uszkodzenie ECM
tego powiem szczerze nie mogłem znależć koło akumulatora....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum