Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
witam wszystkich i życzę wesołych i spokojnych świąt
A więc, zostawiłem auto na noc na parkingu,przychodze rano i prubuje odpalić auto i nic akumulator był rozładowany. zdziwiło mnie to ze był ciepły po nocy a nic nie było właczone radio i swiatła były wyłaczone. no có zadzwoniłem po tate odpaliłem auto z jego akumulatora. dpo południu ide do garazu z zamiarem wyjazdu a tu zeroreakcji akumulator znowu rozładowany i ciepły. powiedzcie koledzy gdzie możebyc pzyczyna? domyslam sie ze gdzies zwarcie siee zrobiło ale gdzie znalesc skutek rozładowania akuu?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lis 26, 2010 22:03, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 14:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 15:48
Nie obejdzie się niestety bez miernika i sprawdzenia w pierwszej kolejności ładowania a jeśli jest ok to pozostaje szukanie prądożercy - wyłączanie poszczególnych obwodów i sprawdzanie poziomu poboru prądu z aku.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
dodam jeszcze ze dzien przed ta awaria wymieniali mi olej i filtr paliwa i powietrza i sadze ze gdzies cos nie takl zrobili przy wymianie filtra powietrza
we wtorek sprawdzałem ładowanie akumulatora wychodziło 13.50 nie wiem czy to dobrze czy zle. w poniedziałek pobawie sie mozeeczywiscie akumulator sie konczy wezme drugi podłacze i zobacze co bdzie sie dziac.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 12:02
karino napisał/a:
we wtorek sprawdzałem ładowanie akumulatora wychodziło 13.50 nie wiem czy to dobrze czy zle. w poniedziałek pobawie sie mozeeczywiscie akumulator sie konczy wezme drugi podłacze i zobacze co bdzie sie dziac.
Za małe napięcie ładowania - do sprawdzenia alternator i to on jest też najprawdopodobniej przyczyną rozładowywania aku.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Za małe napięcie ładowania - do sprawdzenia alternator i to on jest też najprawdopodobniej przyczyną rozładowywania aku.
nie koniecznie akumulator może b yć strzelony i będzie pobierał taki prąd że się alternator nie wyrobi ale wg. mnie to nie to myślę że raczej szczotki alternatora się kończą i stąd niskie napięcie. sprawdzał bym wypinając bezpieczniki który obwód rozładowuje aku może coś zwiera jakieś radio albo inny alarm miałem kiedyś rozładowaną bateryjkę podtrzymującą alarm która zwierałai rozładowywała aku
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
czyli miałem rację aku był do d.....y i napięcie ładowania siadło bo się alternator nie wyrabiał
MG TF 160 srebrny pocisk
znaczy sie ładowanie w trakcie jazdy było bo radio nawiew i swiatła działały
a no było ino że obniżone bo alternatory w Roverach dość słuszne są
MG TF 160 srebrny pocisk
Witam podepnę się do tego tematu tylko z tym ze chciałbym się zapytać czy jak się zostawi kluczyki w stacyjce i będzie kluczyk przekręcony na tą pierwsza pozycje to będzie się rozładowywał aku? dodam ze przełożyłem silnik i normalnie odpalił z tym ze wujek go gasił i nie przekręcił kluczyka do końca i czy tak właśnie może być? aku jest dobry bo wcześniej bardzo dobrze chodził:) aż no po 2-uch dniach stania się rozładował a wcześniej stał nawet tydz. a jak włożyłem to palił z pierwszego:) prosiłbym o pomoc....
Po przekręceniu kluczyka dodatkowe elementy wyposarzenia auta dostaja zasilanie wiec prawdopodobieństwo rozładowania z powodu zostawienia przekręconego kluczyka jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum