Forum Klubu ROVERki.pl :: [Honda Accord] Wskaźnik temperatury i ogrzewanie
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Honda Accord] Wskaźnik temperatury i ogrzewanie
Autor Wiadomość
faalek 

Wysłany: Sro Gru 01, 2010 15:31   [Honda Accord] Wskaźnik temperatury i ogrzewanie
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996

Mam problem z moją Hondą. Nigdy nie słyszałem żeby w tym samochodzie włączyły mi się wentylatory. Po wymianie podświetlenia w desce rozdzielczej? (licznik, obrotomierz, wskaźniki, kotrolki etc) wskaźnik temperatury silnika po lekkim rozgrzaniu się silnika zaczyna rosnąć aż do momentu kiedy skończy mu się skala. Tzn idzie do góry i tam pozostaje bez względu co bym nie robił. Co jest przyczyną tego stanu rzeczy? Szukałem już wszędzie odpowiedzi na ten temat nawet dziś od godziny 8-00 do teraz i nigdzie tego nie znalazłem. Druga sprawa to chodzi o ogrzewanie w samochodzie. Silnik się długo nagrzewa to już wiem co jest przyczyną (taka natura diesli) ale po rozgrzaniu się dmucha lekko ciepłym powietrzem jak wrzucę go na obroty ok 3000 to czuć, że temperatura z dmuchawy rośnie i robi się ciepło. Może mi ktoś pomóc rozwiącać te problemy? Będę bardzo wdzięczny.

PS. szukałem już wszędzie, aż postanowiłem napisać.
Ostatnio zmieniony przez faalek Sro Gru 01, 2010 16:39, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Sro Gru 01, 2010 15:31   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

berserker8888 

Wysłany: Sro Gru 01, 2010 15:38   

Mozliwe ze przy wymianie oswietlenia ruszyles wskazówka i cos pokombinowales.Mialem tak z ze wskazówka od paliwa. Co do drugiego problemu to niech koledzy sie wypowiedza

faalek 

Wysłany: Sro Gru 01, 2010 18:56   

Czyli co w tym momencie mam zrobić z tym wskaźnikiem? Da się go jakoś naprawić czy co?

[ Dodano: Sro Gru 01, 2010 18:56 ]
berserker8888 napisał/a:
Mozliwe ze przy wymianie oswietlenia ruszyles wskazówka i cos pokombinowales.Mialem tak z ze wskazówka od paliwa.

Co zrobiłeś z tą wskazówką?

berserker8888 

Wysłany: Nie Gru 05, 2010 13:35   

U mnie problem byl ze wskazowka od paliwa. Najlepiej dostan sie jescze raz do licznika i na zimnym silniku ustaw wskazowke recznie na minimum. Albo na rozgarznym silniku ustaw mniej wiecej na polowie skali. Powinno byc dobrze.

faalek 

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 18:44   

Dziś wkońcu odebrałem samochód od znajomego. Nowy czujnik temperatury nic nie dał, wskaźnik dalej pokazuje maksymalną temperaturę. Układ chłodzenia wypłukany 4 krotnie (płynem Prestone, woda, woda z octem, woda) i odpowietrzony ale dopiero jutro sprawdzę jak ostygnie czy coś to dało. Wymienione zostały dwa włączniki wentylatorów bo po zagotowaniu płynu nawet się nie włączyły po wymianie śmigają. Teraz zostało dla mnie naprawa wskaźnika (wyjąłem licznik oglądałem go poruszałem wskazówką dalej to samo strzałka w górze). Może komuś te wiadomości się przydadzą więc piszę.

thef 

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 19:48   

faalek napisał/a:
Nowy czujnik temperatury nic nie dał, wskaźnik dalej pokazuje maksymalną temperaturę.
A który czujnik Ci wymieniali? Jeśli dwupinowy, to on jest odpowiedzialny za podawanie wskazań do komputera. Na deskę wskazania podaje czujnik jednopinowy. Tak sobie myślę, że być może jest urwany kabelek od niego i dotyka masy co powoduje maksymalne wychylenie wskazówki?

faalek 

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 20:31   

Cytat:
A który czujnik Ci wymieniali? Jeśli dwupinowy, to on jest odpowiedzialny za podawanie wskazań do komputera. Na deskę wskazania podaje czujnik jednopinowy. Tak sobie myślę, że być może jest urwany kabelek od niego i dotyka masy co powoduje maksymalne wychylenie wskazówki?

Wymieniał czujnik temperatury płynu chłodzącego BOSH dwupinowy profilaktycznie ze względu na problemy z odpalaniem (zobaczymy jak przyjdą mrozy co to da). Ten jedno pinowy również ale to nic nie dało. Dalej pokazuje temperaturę maksymalną. Co do masy - on wychodzi z jakiejś dużej wiązki kabli, jest krótki i bezpośrednio po wyjściu z tej wiązki nie ma możliwości aby się gdzieś zwierał. Stało mi się to po wymontowaniu licznika i zmiany spalonej żarówki. Wczoraj rozbierałem znów licznik i dokładnie przejżałem ten wskaźnik, nic tam niepokojącego nie znalazłem. Może gdzieś tam pod tymi zwojami się coś przerwało (nie wiem)

thef 

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 22:42   

Być może zwarcie się robi właśnie gdzieś w okolicach zegarów.

Odpowiedz do tematu