Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam serdecznie.
Mam pytanie, ponieważ w samochodzie (Rover 416) został przegrzany silnik, pękła głowica i nie wiadomo co jeszcze ... Dlatego podjęta została decyzja o wymianie silnika i w związku z tym moje pytanie - czy posiadając samochód z rocznika 1996 1.6 16v 111 koni mogę wrzucić do niego silnik również 1.6 16v ale już 115 koni z samochodu rocznika 2000? Nie wiem czy wszystko podejdzie, a nie chcę kupować w ciemno, bo później będzie tylko więcej kłopotu niż może się wydawać ...
Bardzo proszę o pomoc i wszelkie rady.
Z góry dzięki.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 23:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym zastanawiał się nad 1.4 (np 1396 103KM) na miasto bardziej ekonomiczny niż 1.6 jednak czy w stosunku do masy pojazdu nie wyszło by na to samo hmm...
Nie chcę zmieniać na inną pojemność, bo znowu żeby było wszystko legal to musiał bym w dowodzie zmieniać, a to kolejne niepotrzebne opłaty. Orientuje się ktoś jak to jest z tymi silnikami 1.6? Każdy podpasuje, czy są jakieś różnice?
czy ten silnik 115KM to nie jest przypadkiem od autoamtu?
jeśli tak to nie będzie pasował. To jest hondowski na jednym wałku rozrządu i kręci się w lewą stronę
Za to roverowski każden jeden możesz założyć, i nawet jeśli założysz 1,6 109KM od R45 to nie stracisz tych 2-3Koni, zachowując swój osprzęt, bo redukcja mocy w nowszych modelach wynikała ze sterowania
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Co do tego 115 koni, to nie pamiętam teraz, ponieważ aukcja zniknęła, jedyne co wiem, to był to anglik.
Tak w ogóle 1.6 to jest silnik rovera czy hondy? Bo z tego co mi mówili, to niby hondy, a Ty piszesz, że rovera
No tak faktycznie różnica zauważalna gołym okiem - już wszystko rozumiem
Czyli podsumowując nie ważne jakie 1.6 kupię - o jakiej mocy, ważne żeby był silnik od rovera i wszystko będzie pasować?
Za to roverowski każden jeden możesz założyć, i nawet jeśli założysz 1,6 109KM od R45 to nie stracisz tych 2-3Koni, zachowując swój osprzęt, bo redukcja mocy w nowszych modelach wynikała ze sterowania
Sie pewnie i czepiam i jestem nie doinformowany ale czy nie stanowi roznicy ze w 1.6 w R45 jest inaczej skonstruowany zaplon?
ale to jest chyba właśnie sterowanie Orsonku
w R400 jest zapłon z mechaincznym rozdzielaczem, a w R45 w pełni elektroniczny, ale przekładając silnik raczej się zostawia starą opcję,
a te parę koni to chyba padło łupem normy emisji spalin
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
A powiedzcie mi czy podejdzie ten silnik:
http://moto.allegro.pl/si...1364205097.html
Zamiast 1.6?
Szukam allegro i nie ma nic w rozsądnych pieniążkach ... To już na upartego gdyby weszło, może i na 1.4 by się zamieniło.
A silnik w R45 posiada możliwość założenia palca i kopułki? Z tego co kojarzę w R45 są dwie cewki, więc sygnał z komputera siłą rzeczy musi być podawany inaczej niż w przypadku pojedynczej cewki. Czyli jeżeli dobrze rozumuję to do wymiany silnika doszłaby również wymiana komputera?
Kolego ZeusSs z tego co mi wiadomo to do silników serii K 1.4 i 1.6 montowane były różne skrzynie biegów (różniły się ilością zębów, reszta ta sama) z tymże nie mam pojęcia czy ta "słabsza" skrzynia była montowana tylko w silniku 1.4 75KM czy też w 1.4 103KM. Najlepiej jakbyś wsadził silnik dokładnie taki jaki miałeś
Artu, ma możliwość założenia palca i kopułki jak zmienisz wałek rozrządu ssący, a skrzynie różnią się (niewiele) przełożeniem głównym, pod względem montażowym niczym się nie różnią. Było o tym setki razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum