Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Koledzy potrzbuje pomocy nie wiem co jest z moim roverem pali ogromne ilosci paliwa mechanicy tez nie wiedza co mu moze byc wymieniona sonda i termostat wszystko wg komputera i innychczujnikow dziala dobrze wtryski nie leja nie lapie lewego powietrza map sensor dziala mnie boli 16 litrow na miescie mechanicy sie glowia a ja potrzebuje auta kto kolwiek moze pomoc w tej sprawie niech da znac
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 02, 2010 17:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 16:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ok 8 litrow a nie spalanie przekraczajace 16 litrow na miescie i nie schodzace ponizej 12/13 na trasie jadac 70/80 ( sprawdzalem go jeszcze jak zima nie przyszla) od kiedy zima przyszla stoi u mechanika i wymysla co mu moze byc.
# Zabrudzony filtr powietrza czysty. paliwa jest nowy
# Zużyte elementy układu zapłonowego (palec, kopułka, świece, przewody wysokiego napięcia) -> sa OK
# Paliwo złej jakości -> BP zawsze tankuje wiec raczej normalne
# Uszkodzona sonda lambda -> nowa dziala ok wg odczytow itp
# Uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego -> działa ok
# Uszkodzony silnik krokowy - > nie wychodzi na to zeby cos bylo nie tak z nim
# Uszkodzony przepływomierz lub czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym -> działa
# Uszkodzony termostat - nowy -> działa
# Zapchany katalizator nie wiem jak to sprawdzic ale pewie mechanik juz to robil;p
to jak świece mokre to za dużo leje, dobrze przyśpiesza?
Jak sonda nic nie wykrywa to dziwna sprawa jakaś, powinna to wykryć, może sonda nie pasuje? Widziałeś na komputerze że niema błędów? Może w ogóle nie może się z nim połączyć tak naprawdę.
ak odpalisz to zwiększa się ciśnienie w układzie i wtedy cieknąć może.
ja tak miałem w garażu sucho a podczas jazdy czuć było lekki zapach benzyny jak sie okazało gdzieś pękła taka mała gumowa uszczelka średnicy ok 1 cm (może mniej) gdzieś jak niedaleko filtru paliwa, ciekło wtedy jak pompka paliwo podawała
no wiesz kolego ale przed taka uszczelke nie ulecialoby ponad 8 litrow wiecej na 100 km. Tak swiece mokre ale cisnienie paliwa map sensor wtryski wszystko ok. ( na prawde porządny mechanik to sprawdzal) sonda tez dziala ok nawet 2 x podmieniana byla. dla porownania efektow. pozatym jest nowa. no wlasnie cuda wianki panowie nikt mi nie potrafi pomoc jade dzis do jakiegos electro mechanika od spraw niemozliwych tyle ze u niego kolejka ponoc 3 tyg moze cos powie. mechanik co u niego teraz bylem co sprawdzal aby ( bo nie wymienial nic bo powiedizal ze nie wie co i nie chce pchac kosztow bo wszystko ok wychodzi) zasugerowal aby ze moze poprzedni wlasciciel wtryski zmienil i jakies inne wsadzil badz wada komputera jest;/ auto ma przejechane 200 tys faktycznego przebiegu nie mozliwe jest zeby mialo wade fabryczna musialo cos teraz nawalic.
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 10:41
Witam serdecznie jestem szczęśliwym posiadaczem rovera 214si od miesiąca wszystko dobrze tylko jeden problem mnie zmartwił spalanie które wynosi około 12 litów a jeżdżę spokojnie do 3 tysięcy obrotów także bez szaleństwa.Byłem na badaniu komputerowym błąd 14-czujnik ciśnienia w rurze dolotowej,komputer wykrył go jako 214 14 16v coupe .co możne być powodem takiego spalania jakieś wskazówki.pozdrawiam serdecznie
Panowie chyba znalazlem odpowiedz na nurtujacy mnie temat, Mechanik ktory sprawdzal zasugerowal ze moze to byc wada komputera badz wtryski wieksze zalozone (mimo ze nie leja) . idac tym tropem odkrecilem komputer patrze a tam taki szrotowy napis na odworccie rover 1.4i .czyli bylo grzebne ale teraz pytanie czy zly wsadzony czy wsadzony felerny uszkodzony i prosze o podpowiedz. i tak sie zastanawiam jaka jest roznica miedzy si a i co uwazacie o moim okryciu Moj rover jest 1,4 SI 16V
Ostatnio zmieniony przez ravezz Sob Gru 04, 2010 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum