potrzebny schemat elektryki podlaczenia klimatyzacji dla Rover 200...
moj elektryk nie ma pojecia dlaczego do sprezarki klimatyzacji nie dochodzi prąd ...brak mu pomyslów na rozwiazanie problemu...
sprezarka i cala klima jest sprawna poza opisanym powyzej mankamentem ...
czy opcja podlaczenia sprezarki ''na krótko'' cokolwiek to znaczy wedle elektryka ..moze wejsc w rachube ..??..z braku pomyslów zaproponowal mi owe rozwiazanie ...
UPRZEDZAJAC...
1. pewnie taki schemat znajde w RAVE ...tyle ze nie wiem od czego zaczac szukac...poza tym elektryk musialby miec go po polsku ...
zazwyczaj problemem jest czujnik temperatury oleju (nad filtrem oleju skierowany w stronę koła prawego przedniego) zakładam, że bezpieczniki są ok (zarówno te pod maską jak i w komorze silnika). Niestety innego schematu niż w rave raczej nei znajdziesz raczej.
oleju silnika (przynajmniej w SDi takowy istnieje i sprawia kłopoty )
no u mnie jest tez jakis czujnik w tym miejscu co opisujesz....tylko ze zachodzi pytanie:
.... jak sie ma czujnik oleju silnika do niezalaczajacej sie sprezarki klimy..??..
innymi słowy mechanik-elektryk pyta sie mnie ...co ma czujnik oleju silnika do braku pradu sprezarki klimy..??
aha...ale jakby byl walniety ten czujnik to czy czasami jakas kontrolka nie powinna sie zapalic ..??
czujnik TEMPERATURY oleju ... jak olej jest za gorący to wyłączana jest klimatyzacja ... W normalnych warunkach powinien być zwarty po prostu i przepuszczać prąd na sprężarkę ... łatwo go sprawdzić np. omomierzem.
PS. od dwóch lat mam zrobione obejście tego czujnika i działa
czujnik TEMPERATURY oleju ... jak olej jest za gorący to wyłączana jest klimatyzacja ...
Brt cenie Twa pomoc i Twe uwagi... ale WYBACZ ...ja nadal nie rozumiem co ma olej silnika do sprezarki klimy..??? czy sprezarka ta chlodzi ten olej czy jak ..??
nie ..nie kumam czemu czujnik oleju wylacza/wlacza sprezarka ..??? po co to tak zrobione jest ..???
....................
a czy w przypadku walnietego czujnika oleju nie zasygnalizuje mi go jakas kontrolka ..???
Cytat:
W normalnych warunkach powinien być zwarty po prostu i przepuszczać prąd na sprężarkę ... łatwo go sprawdzić np. omomierzem.
czyli co dokladnie te mechaniki powinni zrobic..?? pytam zeby wiedziec czy dobrze to zrobili..
czemu czujnik oleju wylacza/wlacza sprezarka ..??? po co to tak zrobione jest ..???
żeby nie przegrzać silnika zapewne ... moim zdaniem w naszych dieslach jest on niepotrzebny, bo tem silnik ciężko przegrzać. Zresztą ... nieważne po co ten czujnik jest ... sprawdź tylko czy przez niego przełazi prąd czyli znajdujesz kostke od tego czujnika (2 piny), rozpinasz ową kostkę, następnie podpinasz omomierz do tej kostki (od strony czujnika) i omomierz powinien wskazać "brak" oporu (wielkości rzędu 1 - 2 omy). Każdy, nawet niekumaty elektryk, będzie wiedział jak go sprawdzić
dokładnie zewrzeć od strony instalacji auta ofkors
tymczasem dzieki Brt ..mam nadzieje ze to pomoze poinformuje jutro czy dalo rade tak jak mowisz...
nie bede im-mechanikom tlumaczyl czemu czujnik oleju ma wplyw na prad w sprezarce....powiem zeby zwrali wtyczkie i zobaczymy co bedzie sie dziac ..dzieki
dokładnie zewrzeć od strony instalacji auta ofkors
Brt jestes GENIALNY ...!!!...elektrykowi szczeka opadla ze zdumienia.... i nadal nie ma pojecia co ma czujnik oleju do sprezarki klimy , zreszta tak jak i ja
Brt, Hej słuchaj mam pytanko nie mogę znaleźć tego czujnika temperatury oleju
Mój roverek jest z 95 czujnik ciśnienia oleju mam z przodu i moje pytanie czy w tym roczniku takowy czujnik występuje
Spider1801, niestety nei mam pojęcia ... tak dobrze poszczególnych wersji nie znam ... opieram się na tym co jest w moim R .... zawsze mozesz poszperacw RAVE ... jak jest zmiana, to na bank tam to znajedziesz ... mozesz też ściagnać EPC i tam po wpisaniu numeru VIN są wyszczególnione cześci tylko z Twojego auta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum