Wysłany: Pią Sty 28, 2011 19:54 [R 220 Turbo coupe] Tomcat zdechł i nie chce powstać...
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam, piszę do was z prośbą o pomoc/poradę.
Od jakiegoś tygodnia mojego tomcata męczyło chwilę przerywanie na wyższych obrotach. Natomiast 2 dni temu gdy wracałem do domu poczułęm silną woń benzyny a pod dłuższej chwili z okolic tunelu środkowego zaczął wydobywać się siwy dym, który przypominał zapachem spaliny. Zjechałem na parking, i stwierdziłem, że wentylacja musiała zassać spaliny. Odpaliłem samochód bez najmniejszego problemu i wróciłem do domu (niecały kilometr). Następnego dni idę do samochodu, z zamiarem pojechania na kanał i znalezienia nieszczelności w układzie wydechowym, okazało się, że samochodu nie mogę odpalić. Rozrusznik kręci normalnie, ale i tak silnik nie chce zaskoczyć. Po chwilowym grzebaniu pod maską, okazało się, że cewka nie daje w ogóle iskry. Poszperałem w necie i znalazłem używaną cewkę. Po kupnie i próbie montażu okazało się że jest ciut inna pomimo tego że ten była z r220ti. Podłączyłem z powrotem starą cewke i ku mojemu zaskoczeniu iskra na cewce się pojawiła. Lecz i tak samochód nie ma zamiaru odpalić. Nie pomogło również przełożenie palca oraz kopułki z r416.
Czy ktoś ma pomysł co to może być ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 28, 2011 19:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hmm, dzisiaj cewka znowu nie daje iskry. Przez chwilę dawała, ale było widać że jest bardzo słaba i w miarę żadko "strzelała" Jakaś koncepcja co to może być ?
Dobra, problem rozwiązany. Czujnik wału korbowego musiał się zaciąć. Holując samochód do garażu spróbowałem go odpalić i za drugim razem odpalił. I od tego momentu śmiga jak nowy, zero problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum