Wysłany: Pon Gru 27, 2010 09:25 [R420] Prędkość max.
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam.
Może ktoś się orientuje jak wygląda w tym modelu prędkość maksymalna. Ostatnio próbowałem rozpędzić mojego roverka, ale udało się tylko do 165 km/h z 4 osobami na pokładzie (2 dorosłe i 2 dzieci). Może ten typ tak ma, bo przy tej prędkości pedał był w podłodze.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 27, 2010 14:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 09:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nie jest SDI ani 45 iDT wiec te 30 km/h więcej pewnie bierze sie z tego faktu (a odczyty prędkości z GPS-u takiego samochodowego to jakaś pomyłka, takie odbiorniki maja błąd określania pozycji rzędu 10 metrów co wpływa na obliczenie predkości. Wiem co mówię bo jestem geodeta i na co dzień mam styczność z odbiornikami GPS, które określają pozycje z dokładnością 1 do 5 cm przy 10 sekundowym pomiarze, ale to juz inna bajka).
Faktycznie ten model ma wg danych technicznych Vmax=170 km/h. Dzięki wszystkim.
a odczyty prędkości z GPS-u takiego samochodowego to jakaś pomyłka, takie odbiorniki maja błąd określania pozycji rzędu 10 metrów co wpływa na obliczenie predkości.
Że niby co? Jakby prędkość była obliczana tylko na podstawie jednego pomiaru to byłyby kardynalne błędy w tych odczytach. Mój GPS na palmtopie robi najczęściej 4 odczyty na sekundę i zmiana prędkości odczytywana jest co 1-1,5 sekundy. Nie zdarzyło mi się by odczyt podczas jazdy prosto bez gwałtownych zmian kierunku była zauważalna.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
a odczyty prędkości z GPS-u takiego samochodowego to jakaś pomyłka, takie odbiorniki maja błąd określania pozycji rzędu 10 metrów co wpływa na obliczenie predkości.
Że niby co? Jakby prędkość była obliczana tylko na podstawie jednego pomiaru to byłyby kardynalne błędy w tych odczytach. Mój GPS na palmtopie robi najczęściej 4 odczyty na sekundę i zmiana prędkości odczytywana jest co 1-1,5 sekundy. Nie zdarzyło mi się by odczyt podczas jazdy prosto bez gwałtownych zmian kierunku była zauważalna.
Jakby były dokładne to nie kosztowały by tyle ile kosztują. Odbiornik mierzący w cm kosztuje rzędu 20 do 50 tysięcy złotych. Oczywiście że robi klika pomiarów, ale dokładność jest marna, co do nawigacji samochodowej w zupełności wystarczy, bo nie ważne czy zakręt jest za 20 czy za 10 metrów a takich informacji nie dostaniesz.
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 17:49 Re: [R420] Prędkość max.
mirwin napisał/a:
Witam.
Może ktoś się orientuje jak wygląda w tym modelu prędkość maksymalna. Ostatnio próbowałem rozpędzić mojego roverka, ale udało się tylko do 165 km/h z 4 osobami na pokładzie (2 dorosłe i 2 dzieci). Może ten typ tak ma, bo przy tej prędkości pedał był w podłodze.
Ciekawy pomysł mierzenia prędkości MAX.Nic tylko siąść i płakać.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Co wy się tak o ta prędkość czepiacie, jak droga wolna to można śmigać
mirwin, Ja pamiętam w swojej 220 SD jeszcze bez Intercoolera W Niemczech na Autobahnie próbowałem to tak na raz dwa się udało w miarę szybko to tych 170km/h dociągnąć a potem to mu schodziło kupę czasu zanim 185km/h dociagnac według licznika. Oczywiście licznik już u mnie powyżej 110km/h przekłamywał i myślę ze przy tych 185km/h jechałem naprawdę może ze 165km/h
Test był w dwie osoby i pełno bagaży Bym tez raczej powiedział ze ten typ tak ma
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 08:14 Re: [R420] Prędkość max.
tom125 napisał/a:
mirwin napisał/a:
Witam.
Nie bardzo rozumiem tego płaczu. Na pewno wszyscy mnie krytykujący z dziećmi jeżdżą do 90 km/h jak nakazują przepisy. Jeśli tak to czapka z głowy i chwała Wam.
A tak na marginesie to mam od 18 lat prawo jazdy i w tym czasie przejechałem ponad 250000 km bez wypadku, więc odpuście sobie.
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 17:08
u mnie jak wczoraj przez chwilę testowałem na ekspresówce doszedł do 200km i dalej nie chciał iść a mam 400 1,6 benzynę z 99r. i nawet nic nie drgało ładnie szedł tylko uszczelkami między drzwiami lub szybą powietrze huczało
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 17:57 Re: [R420] Prędkość max.
mirwin napisał/a:
tom125 napisał/a:
mirwin napisał/a:
Witam.
Nie bardzo rozumiem tego płaczu. Na pewno wszyscy mnie krytykujący z dziećmi jeżdżą do 90 km/h jak nakazują przepisy. Jeśli tak to czapka z głowy i chwała Wam.
A tak na marginesie to mam od 18 lat prawo jazdy i w tym czasie przejechałem ponad 250000 km bez wypadku, więc odpuście sobie.
U mnie 160 km/h na LPG.Na benzynie nie sprawdzałem.Ja mam prawko 14 lat i w tym czasie zrobiłem ponad 300 tys.A na cztery kółka nie ma mocnych.Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ja swoim kochanym Roverkiem na autostradzie jechałam najwięcej z groszem 180km/h przypuszczam że dało by więcej ale spanikowałam i odjęłam kilka dziesiątek
zrobiłam to raz, bo chciałam sprawdzić ile wyciągnie - także ducha to jeszcze ma, nawet z pełnym załadunkiem po sam dach, mocy mu nie brakuje
Witam! Jeżeli chodzi o max prędkości to to faktycznie nie wiele więcej wyciągniesz.Ale masz przewagę nad innymi silnikami gdy inne będą na złomie twój dalej będzie jechał!
Obwodnica Tarnów. Poczatek listopada droga sucha, powrót z Krakowa do domq w dwie osoby ja i kumpel. Spokojnie mysle ze do 190 dociagnie jak nie wiecej. Dalej nie cisnalem bo na CB slyszalem ze Laguna sie kreci wlasnie na obwodnicy, ale Dopiero 4000rpm silniczek iDt dosc zwawy nie powiem
U mnie jest blokada. Prędkość max to 185km/h bez względu na to jak są napompowane opony, jakie paliwo, czy z górki czy pod górkę, itp. Czuć że auto by szło dalej, bo czy pedał w podłodze, czy na 3/4 samochód dalej nie przyspiesza, ale też nie zwalnia, cokolwiek by się nie działo. Ale to jest najnowsza wersja 45tki więc może w poprzednich modelach tej blokady nie ma. Po prostu samochód przyspiesza do 185 i nagle przestaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum