Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: wszystkie
Witam
Mam problem ze swoim Roverkiem, od jakiegoś czasu na zimnym silniku słychac głosne stukanie, od razu mówie że nie jest to "te" stukanie co zawsze na zimnym jest ono o wiele głosniejsze i troche mnie to niepokoi. Stuki te dochodzą z lewej strony silnika (stojąc przodem do silnika) i mam wrażenie jakby to był stuk tylko jednego cylindra.
Jak sie nagrzeje do swojej temperaturu to znika i jest ok.
Macie moze jakies podejrzenia co to może być ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Maj 05, 2011 13:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 08:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podejrzewam, że to może być któryś z popychaczy hydraulicznych albo "piston rattle" , który teraz (w chłodniejszym okresie) może być bardziej słyszalny
proponowałbym Ci nagrać ten dźwięk i wstawić na forum jako załącznik ... jak się usłyszy to stukanie to będzie łatwiej coś powiedzieć
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
napisałeś, że jak silnik osiągnie normalną temperaturę to ten dźwięk przestaje być słyszalny ... dlatego obstawiam któryś z popychaczy ... gdyby problem był dużo bardziej poważny to raczej wciąż stukanie byłoby słyszalne
nagrywając ten odgłos spróbuj dyktafon (telefon) przystawić bliżej źródła tego dźwięku i wrzuć plik na forum - może czyjeś ucho ten dźwięk zdiagnozuje
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Czyli rozumiem że problem nie jest aż tak poważny jeżeli to popychacz ?
na razie wrzuce to co mam jak nic nie usłyszycie to jescze raz spróbuje
tylko że nie chce mi wejść ten załącznik
Czyli rozumiem że problem nie jest aż tak poważny jeżeli to popychacz ?
nie tak poważny jak np. luźny sworzeń tłokowy lub jakiś ukruszony element "latający" w komorze spalania ... co i tak nie zmienia faktu, że nie należy tego bagatelizować
piotr8 napisał/a:
na razie wrzuce to co mam jak nic nie usłyszycie to jescze raz spróbuje
tylko że nie chce mi wejść ten załącznik
jeśli masz problem z umieszczeniem załącznika na forum to wrzuć go na jakiś darmowy serwer i podaj tylko link do pliku
sTERYD, właśnie o to chodzi że z tych nagrań niewiele słychać
[ Dodano: Pią Paź 26, 2007 10:27 ]
A jeżeli bedzie to popychacz to jaki mniej wiecej jest koszt i czy trzeba wymienic wszystkie czy tylko jeden. No i najważniejsze jak z dostepnością czy można dostać taki bez problemu ?
... A jeżeli bedzie to popychacz to jaki mniej wiecej jest koszt i czy trzeba wymienic wszystkie czy tylko jeden. No i najważniejsze jak z dostepnością czy można dostać taki bez problemu ?
można je wymieniać pojedynczo, koszt jednej sztuki w zależności od sklepu to kwota 40-60 zł. ... z dostępnością problemów nie powinno być żadnych
piter34, na tym nagraniu naprawde nic nie słychać ale w rzeczywistości to są bardzo niemiłe dzwięki.
Już jestem umówiony na poniedziałek z mechanikiem, to sie wszystko wyjaśni
Wlasnie balem sie pisac tego posta, bo wiedzialem ze ktos o to spyta
Nie pamietam... Na pewno byl to Mobilek, ale po jego zalaniu naprawde stalo sie cicho, na jak dlugo... nie wiem...
[ Dodano: 27 Październik 07, 19:29 ]
W glebszych sprawach silnikowych jestem gamoniem calkowitym, ale Mariusz wspominal cos o jakis "regulatorach" czy cus
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum