Wysłany: Nie Sty 23, 2011 13:58 [R400] Sworzeń górny
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
gdyby się ktoś zastanawiał, po zimie i zimowych dołkach, czy kupować cały wahacz górny (bo na pewno trafią się tacy sprzedawcy, którzy będą mówić, że nie ma górnych sworzni) to od razu mówię, że nie, sworzeń górny pasuje od hondy civic, model bodajże z 88r, silnik 1.5, jestem mechanikiem samochodowym i ostatnio przyszło mi go wymienić u siebie, zaglądam w katalog IC, a tam tylko wahacze jako całość.
demontaż banalny, każdy zrobi to w domu mając szczypce do segerów zewnętrznych i młotek,
odkręcamy w sumie koło,a później 3 nakrętki. ot cała filozofia. w warsztacie to koszt około 30-50zł
Maciej
Ostatnio zmieniony przez szoso Pon Sty 24, 2011 14:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 23, 2011 13:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dopiero sie zarejestrowałem.forum przegladam od dawna.
dodałem tą ciekawostke własnie z myslą o zmniejszeniu kosztów.niepotrzebnych kosztów. dodam też że sworzen gorny jest krotszy w czesci wprasowywanej i ma mniejszą srednicę niż sworzen dolny.
bo napewno trafią się tacy sprzedawcy,ktorzy będą mowic,ze nie ma gornych sworzni)
Są, ale w fabrycznie montowanych wachaczach sa niewymienne, Też musialem wymienić wahacz cały, bo sworznia sie nie dało samego, teraz w tym wymienionym wahaczu juz sie da wymienic sam sworzeń.
drążąc temat, wziąłem właśnie stare wahacze oryginalne z garażu, jest pierścień zabezpieczający więc pewnie się da wyjąć te sworznie
w wolnej chwili spróbuję zdjąć pierścień i wybić sworzeń choć nie będzie to łatwe bo zardzewiałe
Rave rozbiera te wahacze na części pierwsze
Pewnie masz rację. Ludzie je tam wcisneli to i ludzie dadzą rade je wycisnąć ,
no w kazdym razie mechanik mówł ,ze w orginale nie wymieni sworznia a w tym co wstawił da sie juz wymienić.
U Tomiego też nie widze w sklepie sworzni do górnych wachaczy a do dolnych są.
to ja jako mechanik mowie że sie da.bo i prawy i lewy mam oryginały. z tym ze oryginały mają pierscienie z drutu sprezynowego,a to co wstawiasz ma seger zdejmowany szczypcami.
r416 rocznik 96- napewno da sie zmienic,a jesli mowił ze nie-to jest tak,jak napisałem na samej gorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum