Forum Klubu ROVERki.pl :: [R620] O offsecie ET po raz n-ty
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R620] O offsecie ET po raz n-ty

alusy alumy alufelgi offset ET rozmiar szerokość
Autor Wiadomość
mzganiacz 

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 11:37   [R620] O offsecie ET po raz n-ty
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994

Poszedłem po rozum do głowy i zdecydowałem się sprzedać fele które mi nie pasują do mojego R (wystają) i kupić porządne, pasujące.

I tak właśnie zastanawiam się nad tym offsetem i dochodzę do wniosku że ta wielkość jest do kitu, bo ET jest to odległość od środka felgi do płaszczyzny montażu (w milimetrach). Tymczasem to, czy felga będzie mi wystawać zależy od tego jaka jest odległość od środka płaszczyzny montażu do zewnętrzej płaszczyzny felgi.

Jeżeli ta odległość, oznaczmy ją Q, jest mniejsza, bądz równa odległośći piasty w R do płaszczyzny prostopadłej do podłoża a przechodzącej przez najbardzej wystającą część błotnika (górną krawędz) - to fela nie będzie wystawać (opona nie brana pod uwagę). TAK?
Druga wielkość to odległość od powierzchni montażowej felgi do jej wewnętrznej granicy, która wyznaczy jak głęboko fela wchodzi w nadkole. Dochodze do wniosku że te dwie wielkośći są znaczące.

I tak. Wielkość pierwszą obliczę wyliczjąc szerokość feli SF w centymetrach czyli szerokość_w_calach x 2.54 = SF; następnie wyznaczam połowę_szerokośći_feli = SF/2; następnie wyliczam wartość odległość_płaszczyzny_montażowej_od_krawędzi_zewnętrznej Q = (SF/2) - ET; TAK?

Oczywiście druga wartość odległość_montażowej_od_wewnętrznej_powierzchni oznaczę T; a T = SF - Q;

Czy ktoś w takim razie może mi podać wartośći Q i T dla Roverków serii 600? :)
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 11, 2011 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 11:37   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

mzganiacz 

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 11:44   

przeszukując to forum wpadłem na jeden post w którym koleś opisywał że założył do 600 fele 7,5 cala o ET38 i pasowały mu, minimalnie tylko wystając. Z moich wyliczeń wynika że w jego przypadku wielkość Q wynosiła 5,725 cm. Więc podejrzewam, że jest to górna granica tej wielkości dla 600. Co wy na to?

piter34 

Rover 800

Wysłany: Pon Sty 28, 2008 13:41   

Cytat:
I tak właśnie zastanawiam się nad tym offsetem i dochodzę do wniosku że ta wielkość jest do kitu, bo ET jest to odległość od środka felgi do płaszczyzny montażu (w milimetrach).

Dlaczego jest do kitu? To bardzo dobre kryterium przecież. ;-)

mzganiacz napisał/a:
eżeli ta odległość, oznaczmy ją Q, jest mniejsza, bądz równa odległośći piasty w R do płaszczyzny prostopadłej do podłoża a przechodzącej przez najbardzej wystającą część błotnika (górną krawędz) - to fela nie będzie wystawać (opona nie brana pod uwagę). TAK?

Tak, ale pamiętaj, że czasem bok opony najbardziej wystaje, a nie krawędź felgi.

mzganiacz napisał/a:
Druga wielkość to odległość od powierzchni montażowej felgi do jej wewnętrznej granicy, która wyznaczy jak głęboko fela wchodzi w nadkole. Dochodze do wniosku że te dwie wielkośći są znaczące.

Co to jest ta wewnętrzna granica?

mzganiacz napisał/a:
Q = (SF/2) - ET; TAK?

Tak.

mzganiacz napisał/a:
Oczywiście druga wartość odległość_montażowej_od_wewnętrznej_powierzchni oznaczę T; a T = SF - Q;

Tak. Już wiem co to ta wewnętrzna granica. ;-)

mzganiacz napisał/a:
Czy ktoś w takim razie może mi podać wartośći Q i T dla Roverków serii 600? :)

Dokładnie tyle ile napisałeś wyżej. Za ET podstaw sobie odpowiednią wartość. ;-)
...nie wiem jaką wartość, bo nigdzie w oficjalnych materiałach producenta nie jest ona podana.

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 28, 2008 17:31   

piter34 napisał/a:
...nie wiem jaką wartość, bo nigdzie w oficjalnych materiałach producenta nie jest ona podana.

44 (tak mi coś chodzi po głowie)

mlynekdh 

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 13:03   

chce kupic stalowe fele do r 620 sdi. jakie et jest w standardzie??

edit: dziwne że na forum nie dostałem odpowiedzi... a et to 50 otwor mocujacy 64 min

Mayson 

Rover 600

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 19:00   

W tym wątku jest parę zdań o offsecie:

http://forum.roverki.eu/v...er=asc&start=20

Fabryczne felgi do R600 (Multispoke 15``) mają offset 48, jeśli dobrze pamiętam. Tak jak już kiedyś pisałem, alusy 15`` - szerokie na 7`` - przy offsecie 37, są na równo z błotnikiem (patrz moje fotki w garażu) - mniejszy offset spowoduje, że będą już wystawały poza obrys auta.

Odpowiedz do tematu