Wysłany: Sro Sty 26, 2011 18:36 [R420]Wymiana oleju na zimno
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
Zamierzam w piątek wymienić olej, zawsze robiłem to na rozgrzanym silniku ale ostatnio słyszałem że lepiej robić to na zimnym silniku. Co o tym myślicie?
Jeszcze jedno czego użyć jako uszczelki do śruby spustowej?
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez liroy79 Sro Sty 26, 2011 18:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 18:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
słyszałem że lepiej robić to na zimnym silniku. Co o tym myślicie?
Olej powinno się zmieniać na rozgrzanym silniku. Gorący olej jest rzadszy niż zimny i lepiej spłynie z układu. Spuszczając ziny olej, musisz się liczyć z tym, że dużo go zostanie w układzie.
liroy79 napisał/a:
Podkładki miedzianej.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Zamierzam w piątek wymienić olej, zawsze robiłem to na rozgrzanym silniku ale ostatnio słyszałem że lepiej robić to na zimnym silniku. Co o tym myślicie?
Jak autko stoi cala noc w ciepłym warsztacie to się lepiej olej wydostanie bo cala olej znajduje się w misce oleju Niestety jest bardziej gesty
liroy79 napisał/a:
Podkładki miedzianej lub nic, ja w 220 bez żadnej uszczelki miałem śrubę zawsze i nic nie wyciekało
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
a uda mi się wymienić olej w tym modelu bez kanału?
Bez kanalu ,a jak sie postarasz to bez podnosnika nawet. Filtr olej odkrecam zawsze od gory, tylko to ja go wczesniej dokrecam wiec nie ma problemu. Korek da sie tez odkrecic z na lezaco bo jest z przodu miski. Potrzebny tylko odpowiednio plaski kontener na olej zeby zmiescil sie pod auto. Ale lepiej wez podnosnik jak wczesniej nie probowales
Olej spuszcza sie na goracym silniku na zimno nie ma to sensu. Jak zalewasz swierzy olej to daj troche silnikowi ochlonac ,nie zalewaj "zimnego "oleju do goracego silnika i tyle.
keczu napisał/a:
Filtr olej odkrecam zawsze od gory
ciekawe jakim cudem w sd lub sdi odkręca się filtr oleju od góry, przecież nie ma miejsca
keczu napisał/a:
Korek da sie tez odkrecic z na lezaco bo jest z przodu miski
nie z przodu a z tyłu
Fakt , czytajac tego posta zgubilem gdzies inf. ze chodzi o diesla, ja mam benzyne K-serie i tam sie tak da .
Wlałem olej - CASTROL Magnatec Diesel 10W-40 ale nie przeczytałem wcześniej że ma on takie kiepskie opinie Czy teraz jak najszybciej powinienem go wymienić , jak tak to na jaki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum