Wysłany: Sro Lut 02, 2011 18:08 [R420] kiedy załącza się turbina?
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
Mam pytanie, przy jakich obrotach załącza się turbina w R420 DIESEL 86KM?
Pytam bo jakoś jej nie słychać (nie wiem czy powinno)
Szukałem na temat turbiny ale nie ma odnośnie tego przy jakich obrotach ona się załącza.
Z góry dzięki za pomoc:)
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 18:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Turbina się kręci cały czas a prędkość wirowania turbiny bardziej zależy od obciązenia silnika niż od konkretnych obrotów (chociaż od obrotów też trochę oczywiscie) Jak będziesz łagodnie przyspieszał, to turbina będzie pompować np. 0,5 bara w szerokim zakresie obrotów, a jak dasz ostro w palnik to w tym samym zakresie obrotów moze pompować 1 bar, a jak odpuścisz gaz i będziesz hamował silnikiem, to w tym samym zakresie obrotów nic nie będzie pompować.
Jak chcesz sprawdzić czy masz sprawne auto, to lepiej zrób pomiar przyspieszenia np. 60 - 100 na 4 biegu (płaska droga, rozgrzany silnik) i porównaj z innymi użytkownikami takiego samego auta
Ona działa ale są małe problemy z działaniem strony roverki.pl i forum w ostatnim czasie. Spróbuj później, ale to nie rozwiąże sprawy tak jak możesz przeczytać wyżej.
wyczytałem że wersja R420 z intercoolerem 105KM miała elektroniczny wtrysk paliwa a wersja 86KM miała mechaniczny wtrysk. Do tej pory myślałem że te silniki różni tylko intercooler, czym różni się mechaniczny wtrysk od elektronicznego i który jest lepszy?
Czy wszystkim w 20T2N 86KM tak późno zaczyna ciągnąć silnik? piszecie, że turbo pompuje od 2000 obr/min to prawda dopiero wówczas silnik ciągnie. Pytanie moje jest takie czy u wszystkich poniżej 2000 silnik słabo ciągnie. W porównaniu do innych marek turbodziura w roverze jest dość duża.
Po naprawie wiązki od pompy do 2000 jest zdecydowanie lepiej. Ale wtedy świecił sie Check.
Ale w stosunku do Audi A3 diesel to tragedia. Trzeba się przyzwyczaic i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum