Wysłany: Pią Lut 25, 2011 15:04 [416]Problem przy hamowaniu...dziwny dźwięk.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Witam dzisiaj rano podczas jazdy zauważyłem i poczułem że podczas hamowania autem pod pedałem hamulca następuje dziwne chrobotanie...jest dość głośne i odczuwalne na pedale hamulca....
To dziwne hrobotanie jest jak jest mała prędkość to znaczy jade szybko i zahamuje gwałtownie to jest ok ale jak jade szybko zwolnie np do 30-40 km/h i jeszcze raz nacisne pedał wtedy jest to chrobotanie...powiem że tarcze i klocki wymienione nie dawno i wszsytko było dobrze....
Prosze o pomoc...
[ Dodano: Pią Lut 25, 2011 15:04 ]
Dodam że posiadam ABS może to coś ma wspólnego????
I podczas tego chrobotania pedał robi sie twardszy i o wiele ciężej jest zachamować autem...chrobotanie jest odczuwalne na pedale i słychać je dośc mocno...
Macie pojęcie co to może być????
Czekam na jakieś pomysły...
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ale te chrobotanie jest na śliskiej nawierzchni, czy suchej Bo jak na śliskiej to masz wszystko w porządku, bo tak właśnie działa ABS. Jak na suchej to pewnie masz pęknięty jakiś pierścień na przegubie. Sprawdź to.
Roverka mam od maja 2010r.
Pierścień na przegłubie rozumiem sprawdzę to jutro...a powiedz mi ile może kosztować taki pierścień zamienik...i ile może kosztować u mechanika mniej więcej wymiana,,,,
Hamowałem na suchym i na mokrym i zawsze jest tak samo.....dochodzi dziwny dźwięk spod hamulca chrobotanie takie i czuć to na pedale również...oczywiście efektywność hamowania jest bardzo słaba....więc co to ten pierścień tak?????
Podejrzewam, że pękł Ci pierścień absu, tak jak wczesniej juz wspomniano. Jeśli nie ,masz jak sprawdzić stanu pierćieni od absu to wyjmij bezpiecznik od absu i sprawdź czy chrobotanie zniknie. Jeśli tak to na 99% pierścień.
Bezpiecznik wyciągałem dzisiaj koło południa i juz nie było tego chrobotania...więc raczej bedzie ten pierścien ale jaki zewnętrzny czy wewnętrzny brzegub kupić?????
Jutto pojade zamówić i w poniedziałek do mechanika i znowu dwie stówki polecą heh
a ja takie cos mialem gdy mialem zapowitrzony uklad hamulcowy. Porzadne odpowietrzenie zalatwilo sprawe i abs odbijal podczas porzadnego zablokowania kol! a nie jak uprzednio po musnieciu hamulca:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
eśli nie ,masz jak sprawdzić stanu pierćieni od absu to wyjmij bezpiecznik od absu i sprawdź czy chrobotanie zniknie.
Takie sprawdzanie o niczym nie swiadczy. "Chrobodanie" z pewnoscia pochodzi od ABS-u, wylaczajac go normalne ze problem zniknie. Pytanie tylko czy kolega ma normalnie dzialajacy ABS , czy pekniety pierscien.
Witam byłem rano u mechanika jest pęknięty pierścień na przegubie w dwóch miejscach już zamówiłem przegub 150 zł plus wymiana 30zł....we wtorek będę miał zrobione i dam znać czy te dziwne chrobotanie zniknie dziękuje za pomoc bardzo pomogła ....
Wielkie Dzięki
[ Dodano: Wto Mar 01, 2011 22:54 ]
Witam dzisiaj rano odebrałem od mechanika auto i po wymianie przegubu dziwne chrobotanie ustało czyli winny był pęknięty pierścień na przegubie....
Wielkie dzięki dla kolegów którzy podpowiedzieli usterkę
Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum