nie ta strona patrz raczej pod silnikiem tam gdzie skrzynia
http://www.mreliable.btin...00/Gearbox.html
masz 2 sruby na skrzyni jadna do zmirzenia poziomu druga do zlania oleju
wlac mozesz tez olej przez odpowietrznik skrzyni ten ktory zaznaczyles na zdjeciu
Pozdrawiam
p.s
uzywajac szukajki na forum znjdziesz duzo o tym czesty temat
pod filtrem powietrza jest taki lejek zakryty pokrywką i tamtędy możesz dolać oleju ro skrzyni a jak chcesz wymieniać to odkręcasz tą śrubę to zaznaczyłeś a olej syntetyczny do skrzyni musi być
ta na zdjęciu to jest spustowa, ta do mierzenia poziomu jest wyżej po prawej . Jak ją popuścisz i pojawi się olej to znaczy że stan jest ok, jak się nie pojawi to zdejmujesz obudowę filtra powietrza i i przez otwór z takim korkiem dolewasz aż wypłynie olej spod tej górnej śruby.
A olej : w/g rave 75w/80w
Odświeżam bo mam głupie pytanie , 1 osoba musi wlewać 2 patrzeć czy już wypływa olej spad śruby czy można lać aż aż będzie widać ze pełno(jak zbiornik pł. do sprysk.) i zakręcić korek bo ciężko z kanałem teraz.
1 osoba musi wlewać 2 patrzeć czy już wypływa olej spad śruby
Dokładnie tak, lecz jeśli postawisz samochód w wypoziomowanym miejscu, spuścisz stary olej, oczywiście przedtem rozgrzej silnik, wlej 2,2 litra oleju i powinno być ok, troche może wyplynąć przez śrubę, w której sprawdzasz poziom bo w skrzyni zawsze troche starego oleju zostanie.
Mi chodzi o dolanie tylko a nie wymianę ale już doczytałem ze można lać aż nie zacznie sie wylewać korkiem wlewowym. Myślałem ze 75w80 dostane w każdym markecie no ale sie przeliczyłem.
Edit: Jednak udało się szybko znaleźć Mobilube gx-a 80w
Ostatnio zmieniony przez asgard88 Pią Lut 25, 2011 22:38, w całości zmieniany 1 raz
Mi chodzi o dolanie tylko a nie wymianę ale już doczytałem ze można lać aż nie zacznie sie wylewać korkiem wlewowym. Myślałem ze 75w80 dostane w każdym markecie no ale sie przeliczyłem.
Napewno dostaniesz w serwisach Peugeota i Renault jak juz nigdzie indziej nie bedzie.
Poczytałem parę tematów i juz nie wiem czy jak chce dolać olej tylko to ten sposób z laniem do odpowietrznika skrzyni pod filtrem powietrza az będzie tam pełno jest dobry czy nie
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 13:39
rovek napisał/a:
asgard88 napisał/a:
1 osoba musi wlewać 2 patrzeć czy już wypływa olej spad śruby
Dokładnie tak, lecz jeśli postawisz samochód w wypoziomowanym miejscu, spuścisz stary olej, oczywiście przedtem rozgrzej silnik, wlej 2,2 litra oleju i powinno być ok, troche może wyplynąć przez śrubę, w której sprawdzasz poziom bo w skrzyni zawsze troche starego oleju zostanie.
Przy wymianie 1.8L. 2 L na suchą skrzynię (jak była rozbierana).
2.0 i 2.2. to chyba skrzynia PG1.
Poczytałem parę tematów i juz nie wiem czy jak chce dolać olej tylko to ten sposób z laniem do odpowietrznika skrzyni pod filtrem powietrza az będzie tam pełno jest dobry czy nie
To nie jest dobry pomysł. Wjedź na kanał, odkręć śrubę od stanu, niech ktoś nalewa z góry w odpowietrznik, a ty kiedy zobaczysz że leje sie z dziury po korku stanu mówisz stop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum