Wysłany: Nie Mar 13, 2011 09:28 [R75] Problem z trzaskami w radiu.
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, autko kupiłem pod koniec listopada, przejechałem około 10 tys. km - i nagle około tydzień temu - jak zrobiło się cieplej - pojawiły się trzaski w radiu.
Gdy włączę radio i silnik nie chodzi - żadnych trzasków nie ma.
Po odpaleniu silnika zaczynam słyszeć w mirę mocne trzaski o częstotliwości około 2 trzaski na sekundę. Ale gdy jadę autem i mam włączony bieg trzaski zwiększają swoją częstotliwość.
Szukałem po forum i znalazłem że wystarczy jakiś filtr założyć na plusa zasilającego od radia i trzaski znikną - ale przecież do tej pory radyjko grało więc to nie jest chyba problem filtra.
Ale nie chce nic zakładać - chcę się dowiedzieć dla czego trzeszczy i co może być przyczyną bo nie chcę tego tak zostawić gdyż coś czuje że problem jest troszkę większy.
Macie jakieś pomysły co to może być?
pozdrawiam
Krystian
_________________ Rover 75 - Jumbo, mój ulubieniec
MB Sport Coupe C200K - zabawka RWD
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 09:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 19 Skąd: Lipnica Wielka
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 21:29
u mnie jakieś zwarcie na antenie robiło (jest ona chyba na tylnej szybie wpleciona między ogrzewanie), po odpaleniu włącz się automatycznie ogrzewanie tylnej szyby i wtedy zakłócenia były, wyłącz ręcznie ogrzewanie i zobaczysz czy to to. U mnie jak się ociepliło i szyba z tyłu sucha przy odpalaniu to nie ma zakłóceń, nawet przy włączaniu się ogrzewania szyby.
Sprawdź połączenia przy antenie na szybie zdejmij osłonę ze słupka tam masz wzmacniacz antenowy mogło się coś rozłączyć lub przewód od szyby się odkleił
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 08:02
Stań koło innego auta i zobacz czy zakłócenia słychać w jego radiu.Jeśli tak,to coś u ciebie z zapłonem,albo kable wysokiego napięcia do wymiany.Kiedyś też tak miałem w benzyniaku-W nocy po otwarciu maski kable świeciły jak świetlówki i przebicia zakłócały radio.
Byłem u elektryków ale nie mają czasu w tym tygodniu, próbowałem założyć dodatkowy filtr na zasilaniu radia - ale to nic nie dało, radio trzaska gdy silnik pracuje, a gdy się wyłączy to gra idealnie.
Jutro sprawdzę masę od cewki i te kable WN.
Jak sprawdzić ten filtr grzebieniowy
_________________ Rover 75 - Jumbo, mój ulubieniec
MB Sport Coupe C200K - zabawka RWD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum