Wysłany: Nie Lip 03, 2011 19:51 [r220] naprawiona klimatyzacja i filtr kabinowy
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Wiatm. Mam pare pytań odnosnie tematu. Mój Roverek w momencie kupna miał zepsutą klimatyzacje. Był u mechanika i juz wszystko dizała tylko zastanawia mnie czy przy włączeniu klimatyzacji od razu powinien włączyc sie wentylator chłodnicy? U mnie chodzi wraz z klimą gdy ją wyłącze on tez sie wyłącza. No i skoro klima nabita to wypadałoby tez zając się filtrem. Wiem ze znajduje się on pod schowkiem pasażera "szukajką" znalazłem nawet sposób wymiany. Tylko ze jest pewna róznica w tym co mam pod schowkiem a tym co jest na rysunku czy ma jakies znaczenie czy diesel czy benzyniak? Przyznam szczerze ze kilka razy miałem juz schowek zdemontowany i pod nim nie wygląda jak na tych zdj które znalazłem. Czy jest jakies inne miejsce filtra kabinowego w dieslach? Z góry dziękuję za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 19:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No to jeszcze jutro zajrzę tam po raz kolejny:) A jeszcze takie pytanie czy orientuje sie ktoś jaka różnica w spalaniu jest przy wł klimatyzacji w r200 SD?
Ja u siebie nie odczuwam jakiegoś znacznego wzrostu spalania po włączeniu klimy. Przez cały rok, czy to zima, czy to lato, spalanie mam na poziomie 5,3-5,8L/100km. Myślę, że nie więcej jak do 0,5L/100km.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ale przeżywacie Mój pali na klimie średnio 12 litrów benzyny Trochę za dużo, bo bez klimy ok. 9. Nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy, ale musiałem się przyzwyczaić
Jak rozbierzesz i Ci się nie będzie zgadzało, wrzuć fotki, zobaczymy co jest nie tak.
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Juto mam wolne takze postaram sie wrzucić zdj. Zerknąłem ostatnio pod schowek i tak jak mówiłem układ u mnie jest inny zauważyłem ze mam jakby filtr w prawym górnym rogu tej wnęki. Otwiera się gdy włączam klimatyzacje. Ale nawet gdy nie ma klimy filtr pyłkowy jest prawda? Czy dokładana to nie mam pojęcia zauważyłem ze większość 200-tek ma włącznik klimy obok awaryjnych a ja mam pomiędzy zamykaniem obiegu a "Fresh-air". Zauważyłem tam jeszcze jedną zastanawiającą mnie rzecz ale dokładnie zaznaczę to na zdjęciach. Znalazłem jakby potencjometr. Czy ktos ma pomysł od czego moze to byc?
Czy dokładana to nie mam pojęcia zauważyłem ze większość 200-tek ma włącznik klimy obok awaryjnych a ja mam pomiędzy zamykaniem obiegu a "Fresh-air".
Mam tak jak Ty i to może oznaczać, że masz klimę dokładaną, czyli Diavię jak pisał Tomi. Z tego co czytałem i pytałem na forum i byłem u swojego 'nadwornego klimiarza' nie ma gdzie filtra przeciwpyłowego wsadzić - niestety.
Sim_co Mówisz ze masz dołożoną klimatyzacje. CZy nie odczuwasz breku jej wydajnosci? Średnio jade 15min z włączona klimką a wychodze i tak z mokrymi plecami.
Zapewne jest on połączony z termistorem umieszczonym na parowniku. Reguluje się tym temperaturę na parowniku, przy której zostaje odłączona sprężarka.
Cytat:
Sim_co Mówisz ze masz dołożoną klimatyzacje. CZy nie odczuwasz breku jej wydajnosci? Średnio jade 15min z włączona klimką a wychodze i tak z mokrymi plecami.
Ja też mam dokładaną klimę, tyle że Alex Original. Nie mam porównania z instalacją fabryczną, ale moje oczekiwania spełnia.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Braku wydajności nie, ale po włączeniu u mnie robi się muł a nie auto, więc klimę włączam kiedy muszę.
Ostatnio jeżdżę zastępczym Twingo i tam prawie nie czuć, że klima chodzi - tzn nie czuć spadku mocy auta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum