Wysłany: Pon Mar 07, 2011 17:40 [R200 SDI]Chłodnica i pompa wody
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
W moim roverze rozszczelniła się chłodnica.
Dziś wymontowałem ją z auta i jest w niej nieszczelność dość spora (średnica ok 1 mm otwór), powstała na skutek uderzenia czymś (choć znajduje się od strony silnika ).
Teraz pytanie mam następujące:
- zamierzam kupić nowa chłodnicę, czy zamienniki są jakościowo znośne?
- mam teraz dobry dostęp do pompy wody, która nigdy nie była wymieniana (przebieg 240 tys), czy wymienić ją? (pompa nie sprawia żadnych problemów) ?
- czy ma ktoś namiary na numer części - podpórek gumowych chłodnicy? Bo w moim aucie jednej nie było...
I tak z innej beczki - spawanie chłodnic? Czy jest to sensowny zabieg? W mojej uszkodzony jest element aluminiowy,a nie plastik. Jaki to koszt? (może ktoś już taka usługę ma za sobą i zda relacje?).
Pozdr
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 07, 2011 17:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W każdym aucie zwykle pompę wmieniałem razem z rozrządem. Tu nie jest ona z nim związana, a dostęp do niej nie jest szczególnie prosty.
Byłem już raz świadkiem awarii (rozszczelnienia się wałka) takiej pompy i wolał bym takiej sytuacji w trasie uniknąć.
Dlatego pytam czy ktoś ową pompę wymieniał, albo ma informacje na temat jak często należy ją wymieniać, lub czy jest elementem nie podlegającym okresowej wymianie.
Nie słyszałem takiej teorii żeby w tym modelu należało wymieniać pompę wody wraz z rozrządem.
Jeśli działa to ja na Twoim miejscu bym jej nie wymieniał.
Co do gumowych podpórek to nie mam pojęcia gdzie można takie coś dostać..
A chłodnicę da się także naprawić chałupniczymi metodami.
Chłodnice już mam kupioną nową, gdyż producent NRF ma swojego polskiego przedstawiciela w Gdańsku niedaleko mnie i zapłaciłem za nią tyle co za używkę z allegro.
Zaraz zagłębie się w Rave i znajdę coś może na temat pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum