Wysłany: Pią Mar 25, 2011 07:51 [R 620 Si 95r] zapaljaca sie kontrolka ABS
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
witam
mam nadzieje ze pomozecie
a problemik jest tak ize zapala mi sie kontrolka ABS...
ale tylko jak rusze jak odpale auto i czekam chwile to nic, lecz zaraz po ruszeniu zapala sie kontrolka...;/
wie moze ktos w czym i gdzie tkwi problem??
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 07:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Prawdopodobnie pęknięty pierścień z którego czujnik ABS czyta obroty koła.
Po odpaleniu odczekaj około 3 min jeśli kontrolka się nie zaświeci to czujniki i wiązki są sprawne, natomiast zaświecenie( w tymczasie będzie wskazywało na uszkodzony/e czujnik/i ) i przerwę lub zwarcie w obwodzie.
no auto chodzi po 5 min i sie niezapala...
a ten pierscien to gdzie go szukac??
i jest mozliwossc wymiany tego samemu??
bo tak mnie wkurza ta kontrkolka ze szok ...
Czeka Cie wymiana całego przegubu na który nabity jest pierścień absu.
Czy można samemu? Pewnie, że można............. jak się ma o tym pojęcie i odpowiednie zaplecze techniczne (garaż, narzędzia itp.)
Niestety nie pomogę Ci w tym temacie, jedynie dodam, że mi kontrolka SRS świeci cały czas, co jest jeszcze bardziej wkurzające, bo nie gaśnie, byłem u mechanika, pogrzebali coś 1 dzień był ze zgaszoną kontrolką, ale wróciło i już nie chcą sie do tego zabrać i szukac.. no cóż w samej jeździe nie przeszkadza, ale to że świeci denerwuje
a wiecie moze ile taki pierscien moze plus minus kosztowac??
a i czy on jest jest z obu stron?? czy tylko od strony kierowcy...
moze zadaje pytania smieszne ale ze mnie mechanik zaden
Może być jeszcze tylna koronka i wtedy do wymiany piasta.
Jednakże kolega w Accordzie ma dokładnie ten sam objaw i ma uszkodzony czujnik, a kontrolka sie nie wlacza do poki nie ruszy. Na poczatku wlaczala mu sie przy 80km/h, potem przy 60km/h aż zaczęła się włączać od razu po ruszeniu z miejsca.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Jednakże kolega w Accordzie ma dokładnie ten sam objaw i ma uszkodzony czujnik, a kontrolka sie nie wlacza do poki nie ruszy. Na poczatku wlaczala mu sie przy 80km/h, potem przy 60km/h aż zaczęła się włączać od razu po ruszeniu z miejsca.
Przy takich objawach u mnie wystarczyło wyczyścić pierścień.
Co prawda w innym aucie.
Perez napisał/a:
Może być jeszcze tylna koronka i wtedy do wymiany piasta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum