Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam.
Jak w temacie powiedzcie mi prosze jak dokonać wymiany oleju w skrzyni biegów? Gdzie jest korek/nakrętka i gdzie się go dolewa. Na przestrzeni ostatnich dni drążek zaczął mi trzeć podczas zmiany biegu (tylko jak jest zimno) także albo oleju ubyło, albo stracił właściwości.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Kwi 05, 2011 19:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 09:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Korek spustowy jest na łączeniu skrzyni, taki duży, jak zajrzysz pod spodem to zobaczysz:
Podstawiasz pod to miejsce jakieś niskie ale szerokie naczynie, odkręcasz śrubę i olej zlatuje. Dobrze zostawić go tak na noc aby wszystko dobrze ściekło.
Potem odkręcasz puszkę filtra powietrza i pod spodem zobaczysz na skrzyni zaślepkę odpowietrznika skrzyni. Na zdjęciu to ten siwy korek nad wtyczką wczepioną w skrzynię biegów a poniżej peszela który widać:
Potem odkręcasz śrubę przelewową. Jak skręcisz koła max w lewo to zobaczysz śrubę przy gumowej osłonie przegubu. Na zdjęciu jest w górnym prawym rogu jego, taka jeszcze brudna:
Potem ściągasz odpowietrznik ze skrzyni, zakręcasz śrubę spustową oleju (nie przelewową), wsadzasz jakiś lejek i powoli nalewasz oleju aż zacznie wyciekać otworem przelewowym. Jak wyleci to czekasz chwilę, możesz pomachać drążkiem zmiany biegów i dolewasz jeszcze trochę aż znowu wycieknie.
Zakręcasz śrubę przelewową, zakładasz odpowietrznik, mocujesz puszkę filtra powietrza i cieszysz się świerzutnik olejem w skrzyni biegów
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez ADI-mistrzu Pon Paź 11, 2010 11:48, w całości zmieniany 1 raz
podłącze się do pytania... czy wymiana oleju w skrzyni jest konieczna jeśli nic złego się nie dzieje? Niestety w moim przypadku aby tego dokonać potrzebna jest pomoc spawacza
Jeśli nic się nie dzieje to niema sensu, ja wymieniłem bo mi biegi zaczynały gorzej wchodzić, po zlaniu mój olej miał konsystencję mocno roztopionej czekolady i wyglądał tak:
Nowy olej jest złoty, więc pewnie mechanicy poprzedniego właściciela zalali zwykły olej silnikowy i to pewnie minerał wzorując się na skrzyniach Hondy gdzie tak się robi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum