Forum Klubu ROVERki.pl :: [ R 416 Si ] KOLORY KABLI DO RADIA W ROVER 416 Si POMOCY
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ R 416 Si ] KOLORY KABLI DO RADIA W ROVER 416 Si POMOCY
Autor Wiadomość
Dr.Stein 

Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 09:37   [ R 416 Si ] KOLORY KABLI DO RADIA W ROVER 416 Si POMOCY
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996

Witam Serdecznie i z góry przepraszam że Posta zakładam w tym dziale.
Myślę że w tym Dziale odnajdę osobę która pomoże mi w zaistniałym Problemie,
bo być może ktoś musiał stawić czoła w podobnym przypadku.

Znalazłem na forum Link w którym to Autor bardzo ładnie opisuje Kostki ISO, ISO2....
Kable, co do czego podłączyć, opisy kolorów.... Bardzo mi to Pomogło. Ponieważ Moja Kosta w Radiu, jeśli chodzi o kable ma identyczne kolory jak w opisie autora, a zatem jest Uniwersalna jak niemal w każdym Radiu.

Problem polega z kolei na podłączeniu tejże kostki do wtyczek w moim samochodzie
i tutaj tak pięknie już nie było, kolorów jak pierwiastków w tablicy mendelejewa.

Autor opisuje
RF - Prawy Przód - kolor najczęściej szary dla przewodu + i szary z czarnym paskiem dla -
LF - Lewy Przód - kolor najczęściej biały (lub brązowy) dla przewodu + i biały (lub brązowy) z czarnym paskiem dla -
LR - Lewy Tył - kolor najczęściej zielony dla + i zielony z czarnym paskiem dla -
RR - Prawy Tył - kolor najczęściej fioletowy dla + i fioletowy z czarnym paskiem dla - Jeśli chodzi o Zasilanie to ta sama bajka.

Spójrzcie Sami, Proszę o pomoć jeśli ktoś miał podobny problem

SPAMU¦

Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 09:37   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

driftdreamer 

Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 16:03   

jak kostki pasują do siebie to nie ma problemu że kolory są inne każdy producent samochodowych radyjek nie produkuje radia do każdego modelu zgodnie z kolorem w aucie.
Nie rozumiem w czym masz problem? jak kostki z auta nie pasują do tych z radia kupuje się przejściówke, która zazwyczaj jest dołączona do radia więc pewnie ją masz. :wink:

Deamian 

Rover 600

Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 17:23   

Dr.Stein radio włącza Ci się wogóle czy nie :?:

shilus82 

Rover 400

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 15:41   

u siebie robiłem przedłużkę z kabla dodanego do radia i oryginalnego. Zrobiłem to tak, że ułożyłem sobie kostkę dodatkową tak samo jak kostkę oryginalną, a potem odcinałem po 2 przewody (górny i dolny) i łączyłem z przewodami z nowej kostki. Troszkę dłubaniny było, ale miałem czas :) Musiałem takie coś zrobić, bo radio nie chowało mi się do końca, bo okazało się że wtyczki są nie po tej stronie co kable,a jak łączyłem wszystko wtyczkami to mi radio do połowy wchodziło.

Dr.Stein 

Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 20:13   

Radio Działa Wszystko jest ok. Tyczko chodzi mi o te Kolory Kabli, A boje się że jak coś jest nie tak to popale Radio albo i jeszcze co innego., Nie wiem który kabel w aucie tzn, jakiego kolotu jest Podtrzymanie pamięci,, zasilanie ... głoćniki z plusami i minusami, tylnie i przednie.

[ Dodano: Wto Kwi 12, 2011 21:09 ]
Wybaczcie za błędy.. nie wiem co co czego podłączyć żeby z czasem radia nie uszkodzić bo myślę że tak jak jest teraz to nie jest dobrze. Niby radio działa, gra głośniki chodzą ale czy każdy konkretny kabel jest podłączony tak jak ma być to tego nie wiem i obawiam się efektu tzw cichej bomby

[ Dodano: Wto Kwi 12, 2011 21:13 ]
Wiecie o co chodzi, czy czasem + nie jest podłączony do - itd.....

driftdreamer 

Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 15:30   

nie patrz na kolory, jeśli kostki są oryginalne i nikt przy nich nie majsterkował i nie łaczył "izolacja" jest git, a jak radio gra niech gra:D

Dr.Stein 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 18:49   

no właśnie kabelki w aucie są oklejone izolacja.... ale wydaje mi się że to już fabrycznie

driftdreamer 

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 13:21   

Dr.Stein napisał/a:
no właśnie kabelki w aucie są oklejone izolacja....

oklejone czy szczepione?
Dr.Stein napisał/a:
ale wydaje mi się że to już fabrycznie

raczej nie

Dr.Stein 

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 06:06   

Znaczy że wszystkie przylegają do Siebie i owinięte są czarną taśmą izolacyjną. Radyjka niby gra, ale jak mnie już tak straszycie to chyba podjadę do jakiegoś car-audio montera, jak niby mam nakopane w kablach, wyjade gdzieś w trase z radiem okaże sięże popali mi elektryke to bede miał ładne wakacje

[ Dodano: Czw Kwi 21, 2011 07:06 ]
Czy jest jakiś katalog, schemat oznaczeń tych kabli? który do plusa a który do minusa itd.
Który do którego koloru skoro już mnie nastraszyliście że wcześniejszy właściciel mógłby grzebać w audio w mym Rover-ku?

[ Dodano: Czw Kwi 21, 2011 07:06 ]
Czy ktoś kiedyś spotkał się z czymś takim ?

Deamian 

Rover 600

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 09:29   

Kolorz kabli tak jak napisales zmien

Dr.Stein napisał/a:
Autor opisuje
RF - Prawy Przód - kolor najczęściej szary dla przewodu + i szary z czarnym paskiem dla -
LF - Lewy Przód - kolor najczęściej biały (lub brązowy) dla przewodu + i biały (lub brązowy) z czarnym paskiem dla -
LR - Lewy Tył - kolor najczęściej zielony dla + i zielony z czarnym paskiem dla -
RR - Prawy Tył - kolor najczęściej fioletowy dla + i fioletowy z czarnym paskiem dla - Jeśli chodzi o Zasilanie to ta sama bajka.

ja bym zrobił tak w kostce w samochodzie. Przynajmniej od głośników
4-->6
2-->5
6-->4
8-->3
3-->2
5-->8

Następnie sprawdził bym czy głośniki są dobrze podłączone zmieniając ustawienia w radiu fader i balance na kazdy głośnik. Jeśli gra ten co powinien to oki a jak nie to przekładamy w dobre miejsce

Odpowiedz do tematu