Wysłany: Sob Maj 07, 2011 20:02 [R416 1.6 16v] Wymiana silnika z 1.6 na 2.0 ?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Witam obecnie posiadam rovera z silnikiem 1.6 16V 16K4F (chyba ten typ) 112KM mam już na nim 190 tys. zrobione i silnik nadaje się już do remontu rozrządy i inne rzeczy i tak mnie naszło czy nie opłacało by się wymienić go na coś mocniejszego znalazłem takie coś 2.0 16V GSI GTI 136KM 20T4H miał ktoś z was styczność z tym silnikiem ? jak się zachowuje osiągi powinny być lepsze gdyż większa pojemność i więcej koni ale czy to najzwyczajniej ma sens ? i jest opłacalne
Mało opłacalne to będzie, bo oprócz silnika musiałbyś zmienić skrzynię biegów, półosie, ECU, z wiązką coś porzeźbić i z mocowaniem silnika pokombinować.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 21:20 Re: [R416 1.6 16v] Wymiana silnika z 1.6 na 2.0 ?
krk napisał/a:
Witam obecnie posiadam rovera z silnikiem 1.6 16V 16K4F (chyba ten typ) 112KM mam już na nim 190 tys. zrobione i silnik nadaje się już do remontu rozrządy i inne rzeczy i tak mnie naszło czy nie opłacało by się wymienić go na coś mocniejszego znalazłem takie coś 2.0 16V GSI GTI 136KM 20T4H miał ktoś z was styczność z tym silnikiem ? jak się zachowuje osiągi powinny być lepsze gdyż większa pojemność i więcej koni ale czy to najzwyczajniej ma sens ? i jest opłacalne
W nowym/używanym silniku rozrząd też musisz wymienić
Jedyne co możesz "w miarę" bez kombinacji wsadzić to silnik 1.8 (18K4), jednak we wszystkich autach współpracował on już z inną skrzynią biegów, niż taką jak Ty masz w swoim aucie.
samo przełożenie silnika wiaze sie z; wymiana rozrzadu,pompy wodnej,oleju i filtra, uszczelek pod kolektory,robocizna,plus troszke kasy na niespodzianki. według mnie natanszy,calkowity koszt takiej operacji to 2500zl. oczywiscie silnik 1,8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum