Wysłany: Wto Maj 26, 2015 17:10 [R75] lusterko wsteczne
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Jak podlaczyc lusterko wsteczne fotochromowe.W orginale w podsufitce sa dodatkowe przewody do lusterka,u mnie niestety nie ma.Jak rozwiazac ten problem,czy to prosta sprawa? Czy wystarczy podac napiecie do lusterka?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 26, 2015 17:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Możesz mieć "oryginalne przewody" w prawym przednim słupku.
U mnie też nie było przewodów w podsufitce, gdy dokładałem lusterko fotochromatyczne, ale znalazła się podejrzanie fajna i do niczego nie podłączona wtyczka w słupku, która była przeznaczona właśnie do lusterka. Wystarczyło przedłużyć przewody do podsufitki i lusterko działa jak fabryka chciała.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
U mnie jakas wtyczka byla,bardzo nisko w prawym slupku.Nie moglem jednak zdjac maskownicy i zobaczyc dokladnie,bo na slupku przyczepiona jest poduszka i oslonka jest na jakic tasiemkach i haczykach ktorych za cholere nie moglem odpiac by sciagnac calkowicie oslonke.Podlaczylem wiec lusterko tylko dwoma przewodami,tak by dochodzilo do niego napiecie....i dziala.Nie wiem czy nie bedzie pozeralo zbyt duzo pradu i aku nie dostanie po dupie.Oczywiscie wsteczny nie ma tu zadnego znaczenia,w tym przypadku.Moze kiedys jak bede mial czas poprowadze nowe przewody,
Ja mam elektrofotochromatyczne lusterko u siebie fabrycznie zamontowane, ale w E39 kolegi ostatnio wyczaiłem inny bajer - fotochromatyczne (niestety, nie elektro) lusterka boczne. Czy w 75 występowało coś takiego? Albo są może jakieś lusterka, których fotochromatyczne szkiełka dałoby się dopasować do R75?
grota10, to to była właśnie ta wtyczka, u mnie było identycznie.
Tasiemek od poduszki ściągać nie trzeba. Poduszka nie jest połączona z osłoną (przynajmniej u mnie).
Wystarczy zdjąć osłonę słupka, która jest "na wcisk" w metalowych klipsach, odciągasz z wyczuciem od góry ku dołowi i "wyczepiasz" poszczególne mocowania. Na koniec ciągniesz lekko do góry, bo podstawa osłony też jest umocowana na dwie spinki.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
wellman,probowalem na rozne sposoby.Wydawalo mi sie ze nie da rady odczepis oslony slupka z tasiemki jak a odrecic.Zabraklo mi cierpliwosci,a ze tasiemke mozna zdjac, przesuwajac ja ku dolowi nie zauwazylem.Juz jeden zaczep metalowy zniszczylem.Pewnie zostawie tak jak jest,choc jestem perfekcjonista , i wiem ze bedzie mnie to meczylo
rafalmis1, nie chodzi o przyciemnienie szyb bocznych tylko samościemniające się lusterka boczne, na podobnej zasadzie jak automatyczne lusterko wsteczne.
MD, teoretycznie z czujnika w naszych lusterkach fotochromatycznych wychodzą też przewody, które mogłyby "zasilić" fotochromatyczne lusterka boczne, ale pozostają niewykorzystane.
Też zastanawiałem się, czy dałoby się to jakoś wykorzystać, np. "zapożyczyć" odpowiednio duże szkła z lusterek jakiegoś BMW, które to posiada, odpowiednio dociąć (czy to w ogóle byłoby możliwe?) i przeciągnąć słupkami przewody.
Więc sobie wybierz."
z lusterka idą 3 przewody +, - i sygnał z wstecznego, co do lusterek fotochromatycznych wątpię żeby dało się dociąć, więc trzeba by szukać czegoś co podpasuje... może mini one? tylko czy miały zewnętrzne samościemniające?
longer86, powiedziałbym raczej, że DO lusterka idą trzy przewody.
Widziałem dwa lusterka fotochromatyczne - pod czujnik deszczu i zwykłe (takie mam założone) i w obydwu z obudowy lusterka wychodziło więcej przewodów niż trzy.
Szukałem wtedy info od czego to wszystko jest i wyszło, że było przewidziane pod lusterka boczne, ale nigdy w naszych roverkach nie zostało wykorzystane.
Więc sobie wybierz."
longer86, wellman, lusterka fotochromatyczne można docinać, bo one są pokryte substancją ściemniającą się pod wpływem działania UV. Lusterka elektrochromatyczne - takie, jak my mamy w środku - chyba nie mogą być cięte i potrzebują prądu, fotochrom (taki sam jak np. w okularach) nie. Wiem, że w E39 są właśnie fotochromatyczne na bokach i działają identycznie jak samościemniające się okluary. Byłby to super bajer, bo są ludzie jeżdżący SUVami bez wyregulowanych świateł i nawet jak środkowe zrobi się ciemne, to daje po oczach z bocznych.
MD, tyle, że fotochrom chemiczny, taki jak w okularach fotochromatycznych reaguje na światło UV, którego nie ma w strumieniu światła reflektorów samochodowych. Więc jeśli te z E39 same reagują na światło reflektorów i nie są w żaden sposób zasilanie to to jakaś inna magia.
Wysłałem pytania do kilku firm zajmujących się "produkcją lusterek samochodowych", czy byliby w stanie i za ile takie wkłady przygotować do naszych R. Zobaczymy, co mi odpowiedzą.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum