Forum Klubu ROVERki.pl :: Spot techniczno/naprawczy Warszawa
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spot techniczno/naprawczy Warszawa
Autor Wiadomość
Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:28   Spot techniczno/naprawczy Warszawa

Ostatnio między słowami zapadła decyzja, aby wrócić do dawnej tradycji, kiedy to odbywały się mojej okolicy spoty, mające charakter czysto techniczny/naprawczy. Polegały na tym, że spotykaliśmy się 3 - 7 osób samochodami i każdy grzebał w swoim aucie, służąc jednocześnie radą i pomocą innym użytkownikom spotu. Nie wszyscy mają wystarczającą wiedzę aby naprawić coś samemu, ale wystarczy jedynie palcem pokazać konkretną śrubę, którą ma odkręcić i co dalej robić aby zrobił to sam. Ponadto nie wszyscy mają również wszystkie narzędzia aby zrobić to co się chce... a czasem brakuje po prostu ręki aby coś przytrzymać lub nacisnąć (jak choćby odpowietrzyć hamulce).

Stąd pomysł na reaktywację takich właśnie spotów.

Kilku chętnych już jest, jednak pozostaje kwestia terminu i godziny aby pasowało większości.

Spot ma na celu uświadomienie techniczne również właścicielu, którzy naprawiając coś samemu w swoim aucie nabierają wiedzy o działaniu tych mechanizmów.

SPAMU¦

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:28   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:34   

hehe dobra idea :) :ok: ... czasami takie spoty odbywają się u mnie w monsterr garage'u ;) :) i kilka osób zapoznawało się właśnie tam ze swoim autem :) :)

Jugol 

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:41   

Może byśmy i u nas wprowadzili ideę takich spotów, np. raz na kwartał, takie ROVERków poznawanie przez dłubanie :mniam:

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:43   

My taki spot planujemy gdzieś podczas długiego weekendu. Wstępne propozycje sobota, niedziela lub poniedziałek.

kzrr 

Rover 200

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:51   

Fajny pomysł ;)

Może i u nas co takiego by się udało raz na jakiś czas zrobić, trzeba nad tym pomyśleć.

"wymiana silnika w 30min" :mrgreen:

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:55   

mógłbym się dołączyć w sobotę, mam kilka pytań jeśli chodzi o swojego roverka, jak również mogę coś pomóc w kwestii R75/ZT
mi pasowałoby w sobotę, a jeśli coś naprawiać to wydaje mi się, że bardziej wcześniej za dnia, przed południem, niż wieczorem?

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:59   

My aż tak grubo nie planowaliśmy, ale wymiana klocków, tarcz, zacisków (odpowietrzenie hamulców), wymiana wahacza albo amortyzatorów. W sensie taka operacja, której teoretycznie każdy może sobie poradzić. Wiadomo, że geometrii, uszczelki pod głowicą, nabicia klimy czy rozrządu się na takim spocie nie zrobi... choć z tym ostatnim, gdyby się ktoś uparł to czemu nie :)

[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 21:59 ]
kris-tofer napisał/a:
mógłbym się dołączyć w sobotę, mam kilka pytań jeśli chodzi o swojego roverka, jak również mogę coś pomóc w kwestii R75/ZT
mi pasowałoby w sobotę, a jeśli coś naprawiać to wydaje mi się, że bardziej wcześniej za dnia, przed południem, niż wieczorem?

Moja odpowiedź była kierowana do kzrra :)

No problem, tylko trzeba by się umówić na konkretny dzień. Problemem soboty jest fakt, że to dzień zakupowo/grillowy i czasem ciężko wytłumaczyć "połówce", że idę grzebać w samochodzie przez pół dnia :)

Jugol 

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:00   

Tomi napisał/a:
czy rozrządu się na takim spocie nie zrobi... choć z tym ostatnim, gdyby się ktoś uparł to czemu nie

Też tak myślę :mrgreen:

Tomi
[Usunięty]

Wstępne terminy były 2: sobota lub poniedziałek.

kris-tofer 

Rover 75

Ja się piszę na sobotę przed południem, w inny dzień nie dam rady...
Ostatnio zmieniony przez kris-tofer Czw Kwi 28, 2011 21:02, w całości zmieniany 1 raz  

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:02   

Ja jestem otwarty na propozycje (czytaj dostosuję się). Przy swoim aucie mam trochę roboty, więc pewnie będę i w sobotę i poniedziałek coś przy nim grzebał.

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:04   

Tomi, a kto się jeszcze zapowiadał?

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:10   

Dziś mam dostać ściągacze do sprężyn, jutro zmontuje sobie całe McPhersony, więc najbliższe plany to zawieszenie, fotele, pasy, kierownica... może maglownica choć trochę się tego obawiam. Poleżę jutro pod samochodem i popatrzę czy to duża filozofia :)

kris-tofer napisał/a:
Tomi, a kto się jeszcze zapowiadał?

- Tomi,
- MaReK (będę rozmawiał),
- Dudek Miś (raczej poniedziałek, choć może uda się go przekonać do soboty),
- Ley (raczej sobota),

To tak na wstępie, tylko kwestia terminu aby w miarę możliwości jak najmniej kolidowało większości.

To tak na szybko, bo temat powstał wczoraj wieczorem :)

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:12   

ja tydzień temu siedziałem trochę przy tylnym zawieszeniu, zmieniłem jedną sprężynę, ale wymieniłbym gumy na stabilizatorze i sprawdziłbym drugi łącznik, bo jeden już sprawdzony :) doradził się odnośnie łożyska i amortyzatorów, schował w końcu kable pod tapicerkę od audio, także mam co robić :)

Dobra opcja takiego spotkania, bo przyda mi się dodatkowy podnośnik i jakieś klucze, których standardowo nie wożę ze sobą w aucie.

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:16   

Czasem nie trzeba nic naprawiać a wspomóc kolegów dobrym słowem podczas walki z "żelastwem".

Kiedyś gdy spoty odbywały się wieczorem i uczestnicy spotu byli mieszkańcami niedalekiej okolicy, kilka piwek podczas "roboty" też się zdarzało... tylko następnego dnia trzeba było wrócić po auto :)

[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 22:16 ]
kris-tofer napisał/a:
ja tydzień temu siedziałem trochę przy tylnym zawieszeniu, zmieniłem jedną sprężynę, ale wymieniłbym gumy na stabilizatorze i sprawdziłbym drugi łącznik, bo jeden już sprawdzony :) doradził się odnośnie łożyska i amortyzatorów, schował w końcu kable pod tapicerkę od audio, także mam co robić :)

Dobra opcja takiego spotkania, bo przyda mi się dodatkowy podnośnik i jakieś klucze, których standardowo nie wożę ze sobą w aucie.

To właśnie była zaleta takich spotów, bo każdy brał jakieś narzędzi, które ma u siebie... bo najczęściej jak coś robisz, to dochodzisz do momentu, że brakuje jakiegoś klucza... a tak jest większa szansa, że jak się samemu nie, to ma ktoś inny.

kris-tofer 

Rover 75

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:22   

a ktoś z nas dysponuje garażem/warsztatem? chociażby kanał? czy lecimy po mistrzowsku pod blokiem? :)
już na samą myśl jak wspomnę sobie o swoich naprawach pod blokiem, gdy auto siłą rzeczy było unieruchomione bolą mnie wszystkie kości :wink: ale nie samemu to już co innego :)

[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 22:22 ]
Tomi napisał/a:
każdy brał jakieś narzędzi, które ma u siebie... bo najczęściej jak coś robisz, to dochodzisz do momentu, że brakuje jakiegoś klucza... a tak jest większa szansa, że jak się samemu nie, to ma ktoś inny.
dokładnie, także mi się taki pomysł podoba, osobiście nie brałem udziału jeszcze w takich spotach, chyba dawno to było :D

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 22:33   

kris-tofer napisał/a:
a ktoś z nas dysponuje garażem/warsztatem? chociażby kanał?

U mnie na parkingu jest najazd.

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 22:50   

Kurde szkoda, ale w ten weeknd odpadam O_o Pomysl super :D NIE ZAPOMNE WAM jak mi pomagaliscie gdy zrzucalem zderzak w Bandziorze :twisted: no ale na usprawiedliwienie, potem sie ruszyli z odsiecza :D

Na spotach zazwyczaj jest mala robotka to sie pomaga , doradza, co kto juz przerabial lub wie jak zrobic.

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 07:15   

Pamiętam dwa takie spotkania. Faktycznie w okolicach zamieszkania i siedziby firmy Tomiego. Takie inicjatywy jak najbardziej mi się podobają i chętnie sam wezmę w nich udział, jednak trochę obaw mam jeśli chodzi o aurę. Wszystko będzie się fajnie robiło jeśli tylko z nieba nie będzie kapać na głowę. Żadnego miejsca zadaszonego i o większej przestrzeni na tą chwilę nie widzę...

Sam chętnie przybył bym i to dwoma autami ;)
W TFie trzeba ogarnąć alarm i siłowniki zamka centralnego ;)
Przydałby się jednak ktoś z wiedzą i komputerem aby można było ustawić czułość alarmu.
Sam rozbierałem to już niejednokrotnie i mam obawy, że jednak coś źle składam i stąd problem ;)

W ZT na początek:

- odpowietrzenie sprzęgła (przerobionego)
- uszczelnienie ściany grodziowej (pianka montażowa, silikon na gorąco)
- montaż taśm LED w komorze żarówek do oświetlenia tablicy, instalacja elektryczna

ew. jeśli byłby ktoś z duża wiedzą na temat zamków centralnych, to
naprawa zamka centralnego od drzwi kierowcy... wyjąć umiem, ale rozebrać go już nie ;)

Większość z wyżej wymienionych usterek można ogarnąć pod chmurką, ale przydałby się prąd. Z najazdu też bym skorzystał i ocenił luzy w zawieszeniu oraz zniszczenia podwozia po przejażdżce lasem ;)

Co do terminu, to w grę wchodzi jedynie SOBOTA.
No i raczej od rana lub wczesnego popołudnia, bo po ciemku nie ma co robić.

Tomi zapoczątkował temat, bo rajdówka już pod blokiem czeka na zmiany ;)

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

Dudek 

Rover 25

Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 07:57   

Ja będę się pisał na coś takiego :-)

Nie mam jeszcze zbyt wielkiej wiedzy na temat swojego samochodu a jest kilka rzeczy, które muszę zrobić.

Niestety w ten weekend nie dam rady :-( ale na przyszłych spotkaniach będę się bardzo chętnie stawiał :-)

Odpowiedz do tematu