Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:28 Spot techniczno/naprawczy Warszawa
Ostatnio między słowami zapadła decyzja, aby wrócić do dawnej tradycji, kiedy to odbywały się mojej okolicy spoty, mające charakter czysto techniczny/naprawczy. Polegały na tym, że spotykaliśmy się 3 - 7 osób samochodami i każdy grzebał w swoim aucie, służąc jednocześnie radą i pomocą innym użytkownikom spotu. Nie wszyscy mają wystarczającą wiedzę aby naprawić coś samemu, ale wystarczy jedynie palcem pokazać konkretną śrubę, którą ma odkręcić i co dalej robić aby zrobił to sam. Ponadto nie wszyscy mają również wszystkie narzędzia aby zrobić to co się chce... a czasem brakuje po prostu ręki aby coś przytrzymać lub nacisnąć (jak choćby odpowietrzyć hamulce).
Stąd pomysł na reaktywację takich właśnie spotów.
Kilku chętnych już jest, jednak pozostaje kwestia terminu i godziny aby pasowało większości.
Spot ma na celu uświadomienie techniczne również właścicielu, którzy naprawiając coś samemu w swoim aucie nabierają wiedzy o działaniu tych mechanizmów.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mógłbym się dołączyć w sobotę, mam kilka pytań jeśli chodzi o swojego roverka, jak również mogę coś pomóc w kwestii R75/ZT
mi pasowałoby w sobotę, a jeśli coś naprawiać to wydaje mi się, że bardziej wcześniej za dnia, przed południem, niż wieczorem?
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 20:59
My aż tak grubo nie planowaliśmy, ale wymiana klocków, tarcz, zacisków (odpowietrzenie hamulców), wymiana wahacza albo amortyzatorów. W sensie taka operacja, której teoretycznie każdy może sobie poradzić. Wiadomo, że geometrii, uszczelki pod głowicą, nabicia klimy czy rozrządu się na takim spocie nie zrobi... choć z tym ostatnim, gdyby się ktoś uparł to czemu nie
[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 21:59 ]
kris-tofer napisał/a:
mógłbym się dołączyć w sobotę, mam kilka pytań jeśli chodzi o swojego roverka, jak również mogę coś pomóc w kwestii R75/ZT
mi pasowałoby w sobotę, a jeśli coś naprawiać to wydaje mi się, że bardziej wcześniej za dnia, przed południem, niż wieczorem?
Moja odpowiedź była kierowana do kzrra
No problem, tylko trzeba by się umówić na konkretny dzień. Problemem soboty jest fakt, że to dzień zakupowo/grillowy i czasem ciężko wytłumaczyć "połówce", że idę grzebać w samochodzie przez pół dnia
Ja się piszę na sobotę przed południem, w inny dzień nie dam rady...
Ostatnio zmieniony przez kris-tofer Czw Kwi 28, 2011 21:02, w całości zmieniany 1 raz
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:02
Ja jestem otwarty na propozycje (czytaj dostosuję się). Przy swoim aucie mam trochę roboty, więc pewnie będę i w sobotę i poniedziałek coś przy nim grzebał.
Dziś mam dostać ściągacze do sprężyn, jutro zmontuje sobie całe McPhersony, więc najbliższe plany to zawieszenie, fotele, pasy, kierownica... może maglownica choć trochę się tego obawiam. Poleżę jutro pod samochodem i popatrzę czy to duża filozofia
kris-tofer napisał/a:
Tomi, a kto się jeszcze zapowiadał?
- Tomi,
- MaReK (będę rozmawiał),
- Dudek Miś (raczej poniedziałek, choć może uda się go przekonać do soboty),
- Ley (raczej sobota),
To tak na wstępie, tylko kwestia terminu aby w miarę możliwości jak najmniej kolidowało większości.
To tak na szybko, bo temat powstał wczoraj wieczorem
ja tydzień temu siedziałem trochę przy tylnym zawieszeniu, zmieniłem jedną sprężynę, ale wymieniłbym gumy na stabilizatorze i sprawdziłbym drugi łącznik, bo jeden już sprawdzony doradził się odnośnie łożyska i amortyzatorów, schował w końcu kable pod tapicerkę od audio, także mam co robić
Dobra opcja takiego spotkania, bo przyda mi się dodatkowy podnośnik i jakieś klucze, których standardowo nie wożę ze sobą w aucie.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 21:16
Czasem nie trzeba nic naprawiać a wspomóc kolegów dobrym słowem podczas walki z "żelastwem".
Kiedyś gdy spoty odbywały się wieczorem i uczestnicy spotu byli mieszkańcami niedalekiej okolicy, kilka piwek podczas "roboty" też się zdarzało... tylko następnego dnia trzeba było wrócić po auto
[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 22:16 ]
kris-tofer napisał/a:
ja tydzień temu siedziałem trochę przy tylnym zawieszeniu, zmieniłem jedną sprężynę, ale wymieniłbym gumy na stabilizatorze i sprawdziłbym drugi łącznik, bo jeden już sprawdzony doradził się odnośnie łożyska i amortyzatorów, schował w końcu kable pod tapicerkę od audio, także mam co robić
Dobra opcja takiego spotkania, bo przyda mi się dodatkowy podnośnik i jakieś klucze, których standardowo nie wożę ze sobą w aucie.
To właśnie była zaleta takich spotów, bo każdy brał jakieś narzędzi, które ma u siebie... bo najczęściej jak coś robisz, to dochodzisz do momentu, że brakuje jakiegoś klucza... a tak jest większa szansa, że jak się samemu nie, to ma ktoś inny.
a ktoś z nas dysponuje garażem/warsztatem? chociażby kanał? czy lecimy po mistrzowsku pod blokiem?
już na samą myśl jak wspomnę sobie o swoich naprawach pod blokiem, gdy auto siłą rzeczy było unieruchomione bolą mnie wszystkie kości ale nie samemu to już co innego
[ Dodano: Czw Kwi 28, 2011 22:22 ]
Tomi napisał/a:
każdy brał jakieś narzędzi, które ma u siebie... bo najczęściej jak coś robisz, to dochodzisz do momentu, że brakuje jakiegoś klucza... a tak jest większa szansa, że jak się samemu nie, to ma ktoś inny.
dokładnie, także mi się taki pomysł podoba, osobiście nie brałem udziału jeszcze w takich spotach, chyba dawno to było
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 22:33
kris-tofer napisał/a:
a ktoś z nas dysponuje garażem/warsztatem? chociażby kanał?
Kurde szkoda, ale w ten weeknd odpadam O_o Pomysl super NIE ZAPOMNE WAM jak mi pomagaliscie gdy zrzucalem zderzak w Bandziorze no ale na usprawiedliwienie, potem sie ruszyli z odsiecza
Na spotach zazwyczaj jest mala robotka to sie pomaga , doradza, co kto juz przerabial lub wie jak zrobic.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pamiętam dwa takie spotkania. Faktycznie w okolicach zamieszkania i siedziby firmy Tomiego. Takie inicjatywy jak najbardziej mi się podobają i chętnie sam wezmę w nich udział, jednak trochę obaw mam jeśli chodzi o aurę. Wszystko będzie się fajnie robiło jeśli tylko z nieba nie będzie kapać na głowę. Żadnego miejsca zadaszonego i o większej przestrzeni na tą chwilę nie widzę...
Sam chętnie przybył bym i to dwoma autami
W TFie trzeba ogarnąć alarm i siłowniki zamka centralnego
Przydałby się jednak ktoś z wiedzą i komputerem aby można było ustawić czułość alarmu.
Sam rozbierałem to już niejednokrotnie i mam obawy, że jednak coś źle składam i stąd problem
W ZT na początek:
- odpowietrzenie sprzęgła (przerobionego)
- uszczelnienie ściany grodziowej (pianka montażowa, silikon na gorąco)
- montaż taśm LED w komorze żarówek do oświetlenia tablicy, instalacja elektryczna
ew. jeśli byłby ktoś z duża wiedzą na temat zamków centralnych, to
naprawa zamka centralnego od drzwi kierowcy... wyjąć umiem, ale rozebrać go już nie
Większość z wyżej wymienionych usterek można ogarnąć pod chmurką, ale przydałby się prąd. Z najazdu też bym skorzystał i ocenił luzy w zawieszeniu oraz zniszczenia podwozia po przejażdżce lasem
Co do terminu, to w grę wchodzi jedynie SOBOTA.
No i raczej od rana lub wczesnego popołudnia, bo po ciemku nie ma co robić.
Tomi zapoczątkował temat, bo rajdówka już pod blokiem czeka na zmiany
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum