Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 133 Skąd: Gdańsk-Kowale
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 17:47 [R600] gdzie kupić tarcze Zimmermann???
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam
Nie mogę nigdzie znaleźć sklepu stacjonarnego bądź internetowego z tarczami Zimermanna na przód!
Jedyne ogłoszenie jest na allegro ale z tarczami nawiercanymi a ja usilnie poszukuję zwykłych gładkich.
Może znacie jakieś sklepy?
pzdr
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 17:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 20:12
TrAViShOn napisał/a:
Zubek, a czemuż to Zimmermann koniecznie
Tak jakoś naczytałem się prawie o wszystkich producentach i Zimmermanny miały najmniej negatywnych opinii.
Jak nie trafię Zimmermannów do środy to nabędę ATE + ATE. Howk.
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 20:52
marthinez napisał/a:
Ja mam 3 lata i 45.000km TRW.
Są proste i jeszcze trochę posiedzą.
Do tego zawsze stosuję klocki Ferodo. Szybko się ścierają, ale nie niszczą tarczy, nie piszczą i hamują ok.
O TRW też myślałem i już byłem bliski kupienia u Tomiego ale odstraszył mnie czas oczekiwania na przesyłkę. Poza tym sporo naczytałem sie o TRW tyle pozytywnych opinii co negatywnych. Zbaranieć można.
Zubek, ja ostatnio wymieniałem tarcze na właśnie TRW (oczywiście z łożyskami), które brałem od Tomiego. Na przesyłkę czekałem trzy dni, a tarcze sprawują się
Jak nie masz u kogo wymienić, podklepię Ci kontakt do mechanika-posiadacza 600'tki, który wymieniał u mnie...
Pozdro
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 08:06
marthinez napisał/a:
Co około 20.000km.
To rzeczywiście giną w oczach.
TrAViShOn napisał/a:
Na przesyłkę czekałem trzy dni,
no to jesteś farciarz bo ja dwa razy u niego kupowałem i za każdym razem czekałem coś koło miesiąca i to jeszcze po ponagleniach telefonicznych. Może dlatego że nie miał tych części i musiał sprowadzać. Nie wiem.
TrAViShOn napisał/a:
Jak nie masz u kogo wymienić, podklepię Ci kontakt do mechanika-posiadacza 600'tki, który wymieniał u mnie...
Pozdro
Ale tak Ci wymieniał że musiałeś dokupić łożyska czy to było zaplanowane?
Ile bierze ten Twój znajomy za robociznę? Pytałem w serwisie Hondy: Za wymianę tarcz i klocków chcą 195zł.
W serwisie Hondy nie chcą za wiele skoro tak, ja płaciłem w Warszawie w normalnym warsztacie 300zł.
Możliwe, że długo czekałeś na części u Tomiego, bo kupowałeś coś co trzeba było sprowadzać. Mi się zdażyło czekać kiedyś dwa tygodnie na część i to właśnie z tego powodu. Ja bym zadzwonił do Tomiego i się zapytał, bo tarcze do 600 może mieć na miejscu.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Zubek, zaplanowane, gdyż lepiej je wymienić od razu... niż za jakiś czas znów rozgrzebywać. Tobie również tak doradzam, choć koszta w górę idą, bo łożyska 370pln na obie strony...
Wymiana łożysk, tarcz, klocków oraz przy okazji filtrów i oleju - równe 200pln.
Tomi raczej klocki, tarcze ma na stanie... ostatnio nawet jakaś wyprzedaż była...
[ Dodano: Wto Maj 03, 2011 13:04 ]
BTW na spota dziś się wybierasz
Wcześniej na innym zestawie miałem klocki ATE, które piszczały i starły sie po 30.000km.
Ogólnie zawsze lepiej mieć miękkie klocki, które można częściej wymienić (nie są drogie) niż tarcze z łożyskami, które już trochę kosztują.
Łożyska możesz wymienić, ale jak znasz dobrego mechanika, który trochę pomysli, a nie wali młotem gdzie popadnie to nie ma takiej potrzeby.
Przez trzy lata od wymiany samych tarcz nie mam problemu. Pamiętaj też, że oryginalne łożyska, które tam siedzą są o niebo lepsze o zamienników i trzeba mieć to na uwadze.
Chyba, że łożyska już raz były zmieniane.
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 15:16
TrAViShOn napisał/a:
Wymiana łożysk, tarcz, klocków oraz przy okazji filtrów i oleju - równe 200pln.
[ Dodano: Wto Maj 03, 2011 13:04 ]
BTW na spota dziś się wybierasz
No to jest bardzo dobra cena. Podaj mi namiary na tego mechanika.
Na spota nie dam rady gdyż jestem "zmajówkowany" kawałek drogi od 3-city.
Ale na następnym się pokażę.
marthinez napisał/a:
Łożyska możesz wymienić, ale jak znasz dobrego mechanika, który trochę pomysli, a nie wali młotem gdzie popadnie to nie ma takiej potrzeby.
Przez trzy lata od wymiany samych tarcz nie mam problemu. Pamiętaj też, że oryginalne łożyska, które tam siedzą są o niebo lepsze o zamienników i trzeba mieć to na uwadze.
Chyba, że łożyska już raz były zmieniane.
No właśnie wolałbym jeszcze nie wymieniać łożysk bo są OK i z tego co słyszałem od poprzedniego właściciela to wsadził oryginały.
Po czym poznajesz że klocek jest twardy lub miękki? Jest to napisane na opakowaniu czy z doświadczenia to wnioskujesz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum