Wysłany: Sob Maj 21, 2011 14:32 [R25]Podgrzewanie tylnej szyby
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Mam pytanie - we wszystkich roverach 25 było podgrzewanie tylnej szyby i lusterek? Mam niby znaczek na lusterku od strony kierowcy i te paski na szybie z tyłu ale podgrzewania niema. Sprawdziłem wszystkei bezpieczniki i są ok. Po naciśnięciu przycisku od podgrzewania nie zapala sie żadna kontrolka ani dioda na tym przycisku. Jest możliwość, że mam samochód bez tego wynalazku czy poprostu mi on nie dziala?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 14:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 15:05
szukałem, ale wtedy ludzie pisali, że im sie bezpeiczniki od tego cały czas przepalają albo, ze swieci sie dioda od podgrzewania tylnej szyby, a u mnie nic sie nie zapala. Nie było też w innych tematach napisane jak sprawdzić tą wiązke tylnej klapy. Trzeba zdjąć te plastiki po obu stronach przy szybie? Probowałem, odkrecilem te 2 srubki i dosyc mocno ciagnolem, podwazalem i nie chcialo odejsc.
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 17:58
Odkręciłem tą osłonke po prawej stronie i przewód wygląda na idealny.
[ Dodano: Wto Paź 04, 2011 18:58 ]
Problem dalej nie rozwiązany proszę o pomoc. Przewód jest ok, bezpiecznik też, juz go nawet wymieniłem dla pewności.
u mnie bezpieczniki też były ok, przewód tez wyglądał ok; raz grzało raz nie. Po ściągnięciu izolacji, okazało się że kilka kabelków z wiązki było przerwanych a reszta już na dotarciu, dla pewności poprzedłużałem każdy z kabelków aby otwieranie klapy ich tak nie naprężało i teraz nie mam żadnych problemów z podgrzewaniem szyby
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 18:48
Oglądałem bardzo dokładnie te kable i byla zdarta tylko oslonka kabla ale nie byl przerwany postrzepiony ani nic z tych rzeczy. Patrzyłem też i nie było na nim napięcia. Zaizolowałem go jeszcze dla pewności. Czytałem teraz wszystke tematy o podgrzewaniu tylnej szyby i chyba podczas załączania powinno być słychać jakieś cyknięcie przekaźnika tak? U mnie nic nie słychać, lampka na przycisku też się nie zapala.
Przekaźnik musi kliknąć koniecznie, tak samo zapalić się lampka (o ile nie jest żaróweczka upalona) generalnie albo włącznik zepsuty nie daje sygnału na przekaźnik, ale ten 2gi nie działa i nie załącza podgrzewania szyby.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Sro Paź 05, 2011 05:53
próbowales na innym przekazniku?? ja mialem tak ze czasami laczyl czasami nie...jak sciagniesz[rozbierzesz] przekaznik sa dwa pokretla na plaski srubokrecik dokrecilem je i jest ok...sprobuj tak zrobic albo podlacz od przeciwmgielnych bo chyba ten sam typ jest tylko obrazek inny:] bedziesz mial pewnosc czy przekaznik jest ok
Wysłany: Sro Paź 05, 2011 18:45
Właśnie sprawdzałem i przekaźnik jest ok, pożyczałem od sąsiada też przekaźnik i podłączałem i też nie działał. Dziwna sprawa jest z przyciskiem, jak miałem wyjęty przekaźnik cały czas się paliła lampka od podgrzewania szyby. Od przeciwmgielnych ani od niczego innego sie nie da podlaczyc bo patrzylem i sa inne delikatnie wtyczki tak, że nie da sie zamienić przycisków. Takiego przypadku chyba jeszcze nie było na forum, wszystko sprawne a ogrzewanie nie działa xd
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 04:30
tylko tak sprawdzisz jak pisze kolega wyzej...na moje prad nie dochodzi do przekaznika moze sie gdzies kabelek odlaczyl -co za tym idzie nie pusci pradu do szyby...
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 18:13
Prąd dochodzi do przekaźnika, ale według mojego sasiada ma za małe napięcie na jednej blaszce. Jak by Wam sie chciało to napszcie jakie u Was są napięcia
hmm nie rozumiem, prąd dochodzi do przekaźnika ok, włączasz na zapłonie przycisk od podgrzewania szyb = pstryka przekaźnik?! i puszcza prąd na tylną szybę?!
sprawdź czy na paskach od tylnej szyby pojawia się napięcie, będzie wiadomo czy dochodzi tam jakiekolwiek?
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 20:09
Mundekk napisał/a:
jak miałem wyjęty przekaźnik cały czas się paliła lampka od podgrzewania szyby
tak jakby gdzies zwarcie bylo gdy podpinasz przekaznik...albo jest gdzies zle podpiety i gdy wyciagasz przekaznik tylko ze to raczej niemozliwe zeby wtedy sie zalaczalo podgrzewanie bo teoretycznie nie ma wtedy obwodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum