Wysłany: Pon Maj 30, 2011 08:58 [R75] Często zapalająca sie ikonka żarówki - kierunkowskaz
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam
często podczas jazdy zapala mi się ikonka spalonej żarówki. wtedy np. po załączeniu kierunkowskazu zaczyna szybciej tykać jak by głupiał. Chcąc sprawdzić która żarówka jest przepalona wyłączam silnik i pokazuje ze wszystkie kierunkowskazy są przepalone. jaka może być przyczyna.
Ostatnio zmieniony przez apples Pon Maj 30, 2011 10:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 08:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 09:14
jedna z żarówk kieunkowskazu może nie kontaktować.Jak zapali się ikonka , to nie gasząc silnika sprawdź który kierunkowskaz nie działa i albo wymiana żarówki albo poprawić styk.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 10:17
Sugerowałbym przejrzenie wszystkich żarówek od kierunków. Czasem nawet krótkotrwały brak styku powoduje reakcję komputera.W ekstremalnym przypadku zakłócenia może powodować maleńka przerwa na włóknie.Najlepiej wymienić wszystkie dla pewności.
Miałem tak z tylnymi pozycyjnymi.
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 20:43
w moim R-ku wyczyściłem dolny styk żarówki i pomogło. Styk cynowy uległ utlenieniu i stawia znaczny opór przy tak niskim napięciu Wystarczyło potrzeć o szorstki materiał. Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum