Wysłany: Pon Cze 06, 2011 09:29 [MG ZR 103] Spadek poniżej 900 obrotów przy klimatyzacji
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2005
Witam w nieszczęsny poniedziałkowy dzień (bo praca),
Problem mam taki:
Nabiłem klimę- pięknie działa,
jednak jak jadę bardzo wolno- jak to w korkach- stawanie, ruszanie na 2m itd.
Zauważyłem że jak wciskam sprzęgło to wskazówka obrotomierza spada z 900(czyli normalny luz) poniżej 900-tj 800,850- wahania nieznaczne i chwilowe.
Dzieje się tak czasami- nie jest to normę.
Jak wyłączona jest- efekt nie występuje.
Pytanie: to normalne przy włączonej klimie?
Czy mogę z tym jeździć, czy nie spowoduje to uszkodzenia silnika/peryferiów? - nie widzę jakoś spadku wydajności silnika- może dlatego ze jeżdżę powoli- średnio 80, na trasie 100-120.
_________________ Stań przed Królem,pokłoń się Bogom, klęknij przed swoją Kobietą.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 06, 2011 09:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To normalne,sterownik silnika po obciążeniu oporem stawianym przez sprężarke zwiększa dawkę wtrysku i przestawia krokowy by obroty były prawidłowe na biegu jałowym, w tym momencie działa również sterowanie przez sondę lambda stąd te minimalne wachnięcia. Jeśli ciśnienie oleju jest prawidłowe to niema możliwości by cokolwiek uszkodzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum