Wysłany: Nie Cze 19, 2011 11:09 [R600] Samochód gaśnie i nie chce się uruchomić
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
mam następujący problem w R600 2,0 diesel z 1999 roku.
Mniej więcej raz na tydzień, nagle w samochodzie zaczynają falować obroty, zapala się kontrolka silnika, zwykle później gaśnie i nie można go uruchomić. Rozrusznik kręci i tyle. Trwa to zwykle od 1 do 20 minut. Potem samochód odpala niby nigdy nic. Poza tymi dziwnymi objawami, samochód sprawuje się bardzo dobrze.
Wyeliminowano czujnik położenia wału, złe paliwo, filtry, zapowietrzenie, nastawnik pompy, wiązkę, itp. Komputer nie sygnalizuje błędów.
Jeżeli ktoś z forumowiczów spotkał się z problemem i dobrnął do szczęśliwego finału sprawy to proszę o poradę.[/list]
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 11:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do wiązki to nie bądź taki pewny.... ja też jej byłem pewny objaw miałem identyczny jak ty. Okazało się że ułamany był jeden kabelek od kostki pompy paliwa.... także radze to dobrze sprawdzić
Ja miałem identyczne objawy, ale w benzynowym VW i był uszkodzony czujnik halla. Słabo znam się na dieslach, ale może i w nich jest coś takiego lub podobnie działającego.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
no wszystkie były czarne ale może powiem inaczej drugi rząd środkowy kabelek był ułamany tak jakby go ktoś nożyczkami obcioł z tym że ten gumowy pancerzyk był cały .... masakra trzeba być naprawdę bardzo dokładnym ogólnie w wiązce znalazłem 8 przerwanych kabelków. Przebieg auta 260 tyś
Szaleństwa silnika się skończyły. Winnych było kilka przetartych kabelków z głównej wiązki silnika. Wystarczyło dorzucić im trochę izolacji. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum