Wysłany: Nie Maj 22, 2011 23:14 [R 600] Samodzielna regulacja zaworów w silniku Hondy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.3 Rok produkcji: 1998
Czy te regulacja zaworów jest wykonalna w warunkach domowych? Potrzeba jakiejś specjalnej wiedzy oprócz manuala serwisowego? Jakieś specjalne narzędzia?
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Ostatnio zmieniony przez thef Pon Maj 23, 2011 07:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 23:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Maj 2011 Posty: 6 Skąd: Nieważne
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 15:56
Mayson, regulacja zaworów to prosta sprawa, w manualu jest wszystko ładnie opisane, nie potrzeba jakichś specjalnych umiejętności czy narzędzi, wystarczy, że wiesz jak działa silnik i jak go ustawić do regulacji oraz klucz oczkowy 12mm, szczelinomierz i płaski śrubokręt, pamiętaj aby regulować zawory na zimnym silniku i zacząć od 1 cylindra ustawiając na znaku na kole pasowym UP, czyli od strony rozrządu, ustawiasz zawory kolejno na cylindrach zgodnie z kolejnością zapłonu 1-3-4-2, po regulacji na 1 cylindrze obracasz wałem tak aby wałek rozrządu przekręcił się o 90' i przechodzisz do 3 cylindra i tak po kolei, poniżej w linku masz ładnie wszystko na zdjęciach
http://digmyhonda.com/hon...adjustment-diy/
Zawory ssące: 0.26 mm ± 0.02 mm
Zawory wydechowe: 0.30 mm ± 0.02 mm
Pzdr
Ostatnio zmieniony przez exeqtor Pon Maj 23, 2011 18:34, w całości zmieniany 1 raz
Mayson, i jak... próbowałeś? udało się? też się za to chcę wziąć jak tylko się skończy wieczy deszcz
mam szczelinomierz 0,25mm ale to chyba nie będzie problem +/- 1mm ?
marthinez, exeqtor, nie macie racji, w H23A3 jaki ma Mayson prawidłowe luzy są takie jak podał za pierwszym razem exeqtor,
Zawory dolotowe 0.07mm-0.11mm
Zawory wydechowe 0.15mm-0.19mm
źródło: http://www.scribd.com/doc...2-3-H23A3-93-99
w suplemencie do manuala serwisowego i na forum prelude'a przy tym silniku podają takie same wartości
w podstawowym manualu serwisowym accorda jest regulowanie luzów na podstawie innego silnika
Dzisiaj się właśnie bawiłem w regulowanie dlatego piszę. Zrobiłem parę zdjęć, wieczorem wrzucę fotorelację, może się komuś przyda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum