Wysłany: Sob Lip 16, 2011 14:34 Mój laptop sam się włącza
Witam,
Mam problem z samoczynnym uruchamianiem się laptopa (Asus S96J).
Sprawa wygląda tak:
wyłączam lapka, po kilku sekundach sam się uruchamia i tak w kółko. Pomaga jedynie odłączenie od sieci. Bateria cały czas siedzi w lapku.
Opcje w biosie typu "wake on lan" czy jakoś tak powyłączane.
Trwa to już od jakiegoś czasu ale mam już dosyć ciągłego wyjmowania wtyczki od lapka bo rozwali mi się gniazdo i już w ogóle nic z tym nie zrobię.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Nie mam za bardzo możliwości sprawdzenia samego zasilacza bo nikt kogo znam nie ma takiego lub podobnego.
Na początku to nawet na włożonej baterii się włączał, więc rozebrałem dziada na części pierwsze. Nic w zasadzie nie zrobiłem ale pomogło na tyle, że już się sam na baterii nie uruchamia.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 14:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 19:46
Jak już pisałem, rozebrałem laptopa na części pierwsze i przycisk nie jest zablokowany.
Bo przecież gdyby był to by się cały czas resetował, a on mi się wyłącza ponownie jak chce go wyłączyć. Jak włączę to chodzi normalnie.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
ten problem przechodziłem w nowym laptopie (nie pamiętam czy to był Acer czy Asus) dwa lata temu. Było podobnie, ale włączał się też na baterii. Wtedy skończyło się oddaniem na gwarancji i w/g serwisu wymianą płyty głównej. Pamiętam tylko, że wrócił z inną wersją biosu niż ten co był oddany. Może to był klucz do sukcesu.
Zobacz jeszcze, czy się włączy jak wyjmiesz baterię i odłożysz na bok. Czy po podpięciu zasilacza się włączy sam. No i tu kolejne pytanie, czy on się włącza sam także jak jest wyłączony, a ty podepniesz wtyczkę od zasilacza? Wzbudzi go to?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Spróbuj opcji z BIOSem. Tylko, że może być tak, że asus sam zrobił Ci jego update (chociaż to trudne) i wtedy wypadałoby wrócić do wersji biosu poprzedniej. Jeśli to nic nie da, to chyba moduł zasilania padł. Pewnie jakiś ogarnięty serwis sobie z tym poradzi.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum