Wysłany: Czw Lip 21, 2011 05:58 [R620] problem ze skrzynią nie mogę wbić biegów
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam. W swoim Roverku mam problem ze skrzynią biegów. dokładniej chodzi o to, iż podczas dłuższej jazdy skrzynia odmawia posłuszeństwa, praktycznie nie mogę wbić żadnego z biegów, a czasami muszę zgasić silnik aby ruszyć ze stopu. po 3-4 godzinnym postoju ponownie wszystko jest ok, ale po około 100 km nadal boję się że nie wrócę do domu bez pomocy lawety. czy jest jakiś sposób aby rozwiązać ten problem i ewentualnie z jakimi kosztami muszę się liczyć
Ps. co do wbicia biegu wstecznego nawet nie ma mowy.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 05:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 06:44
Na początek sprawdziłbym stan mechanizmu drążka zmiany biegów (ten artykuł może trochę ułatwić - http://www.roverki.pl/zro...dieslu-sdi.html ) i oczywiście poziom płynu w zbiorniczku sprzęgła.
Miałem podobne objawy, choć nie aż tak drastyczne. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów szczególnie trzeci bieg wchodził ciężko. Okazało się że olej ze skrzyni wyleciał gniazdem półosi. Sprawdź czy masz olej w skrzyni.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 21:21
Ja ze swojej strony dodam że warto też nie tyle sprawdzić stan w zbiorniczku płynu sprzęgła co go wymienić. Procedura bardzo prosta chodź bez pomocy drugiej osoby raczej nie wykonalna. O ile płyn hamulcowy wymienia się co jakiś czas o tyle tego w układzie sprzęgła raczej nikt nie rusza a przecież i tu i tu jest lany zwykły hamulcowy (dot 3/4) który ciągnie wilgoć z powietrza i z czasem traci swe właściwości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum