Wysłany: Czw Cze 30, 2011 22:39 [Rover 416]- Problem z czujnikiem podciśnienia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam. Mam następujące pytanie. Miał ktoś kiedyś problem z czujnikiem podciśnienia w roverku? Jakie były objawy? co wymienialiście? Proszę o odpowiedź.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 22:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Silnik ciężko odpala, przerywa, w końcu po chwili gaśnie, w starszych roberkach jakoś z przed 97-98 roku czujnik ten zintegrowany jest z komputerem - w razie awarii trzeba wymieniać cały ECU, natomiast w nowszych czujnik jest już "osobno" poza komputerem i można wymienić sam czujnik. Sprawdź na początek przewody podciśnienia idące do komputera/czujnika pod względem drożności.
Jeśli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić
pozdrawiam
Sprawdziłem. Mam drugi komputer Ecu tylko mam takie pytanie. Bo sam komputer nie wystarczy. Czy można zgrać komputer z immobilajzerem z innego rovera 416 za pomocą tesbooka T4?
Weź jeszcze pod uwagę to, że cała płytka jest pociągnięta środkiem zabezpieczającym przed wilgocią, utlenianiem i tego rodzaju pierdołami - po lutowaniu zabezpiecz to z powrotem jak należy
Byłem na diagnostyce i wykryło mi błąd właśnie czujnika podciśnienia w dolocie
[ Dodano: Sro Lip 06, 2011 13:53 ]
Zastanawiam się też czy to może jednak być sonda lamba bo jesli tyle mi spala.
A mieliście kiedyś problem ze sondą? Czy objawem jest tylko duże spalanie? Mi spala około 16 litrów więc drugie tyle. Czy na diagnostyce mógł mi wyjść inny błąd niż rzeczywiście jest.
Zastanawia mnie fakt że jak byłem na diagnostyce to tylko na zapłonie dało się podpiąć do auta. Na zapalonym silniku nie dało się sprawdzić nie łączył się komputer. Za tydzień dostaję wypłatę więc jadę do byłego serwisu rovera w krakowie i jeszcze raz go podepnę.
Moje pytanie. Miał ktoś z was takie jaja z tym spalaniem, szarpaniem, jak stoi z dwa tygodnie problem z odpaleniem, gaśnie. Mieliście podobnie?
A pod jaki komputer się podłączałeś, poszukaj Testbooka t4 w twojej okolicy, Co do sondy to może być jeśli masz takie spalanie, podjedź sobie jeszcze na stacje diagnostyczną i zrób analize spalin , jeśli będą złe to też może wskazywać na sondę
właśnie teraz zamierzam jechać na testbooka T4 powinno wykryć dobrze
[ Dodano: Pon Lip 18, 2011 07:08 ]
Analiza spalin zrobiona nic nie wykryło:) Ale... przelutowałem czujnik podciśnienia i wszystko prawie jest w porządku samochód mniej spala, nie gaśnie i juz tak bardzo nie szarpie obroty nie falują. Nawet nie widać wody w tłumiku jak to było do tej pory. Ale przy niskich obrotach gdy szybko wćisne pedał gazu to dalej poszarpuje. Co to może być? Ja osobiście myślę że może być przepustnica zasyfiona. aha jeszcze pytanie. Przed wymiana czujnika podciśnienia był bład tego czujnika. Czy po przelutowaniu trzeba ten błąd kasować? Wydaje mi się że roverek sam się nauczył pracy na nowym czujniku. Proszę pomóżcie
Siema, przeczyść przepustnice i silnik krokowy, do tego wykonaj adaptacje przepustnicy ( kluczyk w pozycje zapłon -> 5 razy gaz w podłogę -> następnie dopalasz silnik i zostawiasz odpalony tak długo aż załączy się wentylator chłodnicy), co do błędu, to raczej należało by go wykasować ( sam się nie skasuje), wydaje mi się ,że błąd w pamięci ECU też może powodować niedomaganie autka
raz odłączyłem tps'a przy włączonym silniku i później ciągle auto gasło na sprzęgle. Dopiero skasowanie błędu usunęło problem wiec komp raczej cię nie ominie. Zaciekawił mnie opis adaptacji przepustnicy - tak podaje rave czy to prywatne dojście do takich wniosków?
A jeszcze jedno pytanie. Miał ktoś z was taką przypadłość że gdy chce ostro ruszyć, ostro daje gaz to samochód jakby zgasł nie słychać silnika. Dopiero po puszczeniu gazu słychać jak pracuje co to może być? Samochód mam od 2 lat od tego czasu nie zmieniałem kabli WN czy to może być to? Ostatnio jak dotknąłem kabel idący od cewki do aparatu zapłonowego to mnie kopnął. Proszę o odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum