Wysłany: Czw Sie 11, 2011 11:55 [r620sdi 98r] Prośba o rozszyfrowanie elementu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam bardzo prosze o pomoc żonce spadł pilot na płytki i odpadł element zaznaczony na obrazku , to nie moje zdjęcie zapożyczone ale dokładnie taki sam jak to się nazywa fachowo i jakie ma parametry jeśli mogę prosić nie wiem co powiedzieć w sklepie elektronicznym
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 11, 2011 11:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam zamówiłem 2 szt ale to chyba nie to ponieważ
1 jest o wiele mniejsze nie mieści mi się na punkty lutownicze
2 po dolutowaniu ( celem sprawdzenia ) przewodów żadnej reakcji
pilot wcześniej działał prawidłowo hmm poczekam co Adi napisze
na pilocie nie zauważyłem żadnych innych uszkodzeń
fajnie by było posiadać cały komplet kluczy z pilotami rzadko się zdarza by ktoś posiadał cały zestaw wraz z serwisowym i z tabliczką immo
morze coś wydumacie ja jestem zielony pod względem rozpoznawania takich podzespołów
One są w róznych obudowach, jesteś pewien, że wziąłeś ten co trzeba? Oraz do jakości lutowania? Może jednak jest inna częstotliwość? Albo uszkodziło się coś poza tym.
powiem szczerze na necie znalazłem tylko jeden rodzaj z 3 pinami co do lutowania raczej dobrze poradziłem sobie z tempomatem w vw to mysle że tu nie było kuchy
co do samego urządzenia jest strasznie trudno go namierzyć znalazłem go tu http://sklep.avt.pl/p/pl/...+rohs+3pin.html
ale jest o połowę mniejszy od tego co odpadł, na drugim pilocie jest firma tdk ale u nich nic nie znalazłem
To może kupiłeś rezonator z kondensatorami wewnętrznymi, a z tego co widzę, te pojemności już są na tej płytce (chociaż ciężko dostrzeć połączenia). W takim wypadku połączą się równolegle i zsumują, przez co oscylator może nie wystartować... Ale to tylko domysły. Jak chcesz eksperymentować, to kup sobie zwykły rezonator, z dwoma wyprowadzeniami i przylutuj go do skrajnych pól na płytce. Do testów wcale nie musi być SMD. Albo wylutuj kondensatory pomiędzy skrajnymi wyprowadzeniami a masą i sprawdź czy zadziała.
Mam 2-gi pilot który jest sprawny czy jak podjade do sklepu elektronicznego poprosze o sprawdzenie to nic nie uszkodzą czy wiąże się to z odlutowaniem sprawnego elementu
tak dokładnie wygląda płytka jest moja kondensatory raczej na pewno są bo w opisie jest napisane , sprawdzić tą częstoliwość co Adi napisał
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 13:09 ]
sorki za post pod postem ale pomieszało się z odpowiedziami
1 chciałbym sprawdzić pod oscyloskopem częstotliwość jak pisał ADI ja nie mam oscyloskopu ale w sklepie w zielonej na pewno mają dlatego pytałem czy wiąże sie to z odlutowaniem części sprawnej
2 rezonator który kupiłem na pewno miał wstawione kondensatory tak pisało w opisie na stronie sklepu
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 13:17 ]
otworzyłem sprawny pilot na tej białej ceramicznej płytce jest dokładnie to napisane
4 . 0 MC
TDK
A, już wiem co sprawdzić - nie doczytałem. Można zmierzyć, ale Ci nie proponowałem, nie podejrzewałem Cię o posiadanie oscyloskopu:)
Dobrze, że dałeś zdjęcie płytki... mogę się mylić, ale te pojemności blisko rezonatora, nie są raczej od niego. Widocznie to był rezonator z wbudowanymi kondensatorami. Nie wiem czy Ci się będzie chciało.. jak bym poeksperymentował - wlutował dwa kondensatory w płytkę dla samego testu. Jeden między padem 1 a 2, drugi między padem 2 a 3. Wartość około 30pF. Najlepiej kup ceramiczne pchełki do montażu przewlekanego i podłącz na drucikach, tylko do testów. Będziesz wiedział na czym stoisz i czy powinieneś szukać nowego rezonatora
Według dokumentacji wychodzi że powinno to być 4MHz z wbudowanymi kondensatorami.
Ale dla pewności lepiej sprawdzić na oscyloskopie i nie trzeba a wręcz nie wolno wylutowywać, wystarczy się podpiąć pod piny i i sprawdzić jaką częstotliwość nadaje.
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 13:26 ]
Rezonatory 3 pinowe mają wbudowane kondensatory, środkowa ścieżka to masa.
wynika z tego, ze rezonator ma rzeczywiscie wbudowane pojemnosci.
Nie mam pojęcia co za rezonator kupiłeś z AVT, być może on ich nie ma.
Przy odrobinie wprawy dałoby się dolutować do tego co już masz dwa kondensatory 30pF SMD w obudowach 0805.
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 13:28 ]
ADI: nie każdy rezonator 3 pinowy ma wbudowane pojemności. Czasami podłączają do środkowego pinu obudowę rezonatora i tyle.
rozumiem że o takie coś chodzi http://mikrokoszalin.pl/3...-p-2131058.html to wystarczy ? do testów jeżeli podlutuje te 2 szt i pilot zadziała to wtedy dopiero muszę szukać rezonatora tak?
karolj rezonatory masowane musza być w obudowie metalowej, te co tutaj są pokazanej w takowej nie są, więc można założyć śmiało że posiada kondensatory.
Na upartego możesz z wlutowanym tym rezonatorem jeszcze coś spróbować, mianowicie trzymając samą płytkę pilota i palec na pinach gdzie jest rezonator przylutowany naciskać przycisk.
Z Twojego palca zrobi się taki niewielki kondensator i może zaskoczy.
Ale wydaje mi się że jest po prostu coś jeszcze uszkodzone na płytce, bo trzeba naprawdę niezłej siły aby wyrwać jak przylutowany element.
Cholera, teraz ja źle doczytałem Czasami to automagiczne dopisywanie odpowiedzi do obecnego postu jest upierdliwe i psuje dyskusje.
Skoro rzeczywiście miałeś napisane przy zakupie, że to rezonator z pojemnościami, to eksprerymenty z dolutowywaniem niczego pewnie nie zmienią...
Tak jak ADI pisze - rzadko się zdarza, że przy updaku coś odpadnie. Albo było źle przylutowane, albo walnęło naprawdę mocno. Może spróbuj poprawić luty, trochę kalafonii i grzej lutownicą pady. Przyjrzyj się cięższym elementom.
A tak poza tym - tam jest LED na płytce. Czy w tej chwili on w ogóle nie świeci? Czy świeci ale samochodu nie otwiera? Jeśli świeci to być może rezonator nie jest winien, a po dupie dostało jeszcze coś od w.cz.
Zabawa z palcem może nic nie dać, bo prędzej na obwód rezonansowy wpływ będzie miała mała rezystancja skóry niż jakaś szkodliwa pojemność, która w ten sposób powstanie. Oscylacja nawet nie wystartuje...
Adi: co do 3 pinowych - napisałem generalnie, na Twoje generalne stwierdzenie
nie jest to profesjonalne urządzenie ale lutownica do układów scalonych 50vatt z bardzo cienkim grotem jak łepek od szpilki
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 18:02 ]
1 naprawdę pilot spadł z wysokości ok 1m otworzył się i nic więcej żona nie zwróciła uwagi że czegoś brakuje sprawdzając dobry pilot śmiem twierdzić że tak mocno to się nie trzyma mam wręcz wrażenie że jakbym lekko nacisną na brzeg tego rezonatora to by odpadł ,rezonator tak narazie go nazwijmy wygląda jakby na 3 nóżki położono kawałek ceramiki i to wsio
2 dioda nie świeci na pilocie ani teraz ani jak miałem wlutowany ten rezonator smd oglądałem płytkę pod lupą nie zauważyłem nic żadnych pęknięć złamań odchybień
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 18:08 ]
postaram się zrobić zdjęcie obu płytek morze coś to podpowie
[ Dodano: Nie Sie 28, 2011 18:41 ]
jpg
[ Dodano: Sro Wrz 07, 2011 17:52 ]
Witam niestety eksperyment z kondensatorami nie wypalił brak reakcji diody jak i samego pilota (nie otwiera ani nie zamyka sam)muszę poszukać rezonatora takiego jak wyżej może wtedy zadziała zobaczymy w sklepie elektronicznym sprawdzili dobry pilot i wyszedł wynik 3,98 - 4,0 mhz tak mi powiedzieli że to 4 mhz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum