Wysłany: Sro Sie 17, 2011 11:03 [R 416] Osłona pod silnikiem...?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Mam pytanie być może banalne ale nie mam gdzie tego sprawdzić i nie daje mi spokoju. Mianowicie, czy w Rover 416 si 99r. montowano jakąś osłonę pod silnikiem czy też nie i że tak powiem wszystko dynda sobie nad ulicą...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 17, 2011 11:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Coś takiego mam... myślałem że ma być pełna a nie tylko na przodzie i po bokach... Mam problem podczas jazdy w ulewie - po wjechaniu w kałużę pasek klin. piszczy i świeci się "brak ładowania aku." (pasek i alternator niedawno wymieniany). Czy jest na to jakiś sposób... poza omijaniem kałuż ?
Być może powinieneś już wymienić pasek?
U mnie takich problemów nie ma.
Natomiast przy kałużach należy uważać, żeby nie zamoczyć cewki, która jest nisko.
Dalsza jazda będzie możliwa dopiero gdy wyschnie.
Mi się to jeszcze też nie zdarzyło, ale staram się uważać, bo i tak boje się zassania wody przez filtr powietrza.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Sie 17, 2011 21:07
Producent nie przewidział pełnej osłony pod silnik. Możesz pokombinować i coś tam wstawić, jakiś plastik ale ja nie mam problemów z piszczącym paskiem po wjechaniu w kałużę.
Brak osłony ma też swoje dobre strony - jak masz wyciek to widzisz, że kapie
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
po wjechaniu w kałużę pasek klin. piszczy i świeci się "brak ładowania aku." (pasek i alternator niedawno wymieniany).
Na pewno tak być nie powinno. Mechanik skoro to wymieniał powinien zrobić tak aby takie rzeczy nie miały miejsca.
Wstawianie osłony pod silnik może spowodować wzrost temperatury silnika co w efekcie może skutkować HGF.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Sie 18, 2011 18:05
Nie przesadzajmy z tym przegrzaniem przez osłone pod silnik. Przecież nawet w tych fabrycznych osłonach są wloty powietrza. Poza tym od chłodzenia silnika jest układ chłodzenia a nie powietrze.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
ja od kiedy kupilem roverka nie mam takiej oslony nie raz smigalem po kałużach i wszystko mialem ok gorzej jak jezdzilem po lesie"bunkrowa mania" to czesto zachaczylem wydechem ale to normalne bo troszeczke niski jest do lasu coz to nie land rover
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum