Wysłany: Nie Sie 28, 2011 12:18 [R620 sdi] pasek klinowy
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Cześć,
Pożyczyłem siostrze samochód i rozpadł jej się pasek klinowy od alternatora i może czegoś więcej. Muszę go jakoś kupić i dojechać do niej. Nigdy nie musiałem go wcześniej zmieniać. Czy w 620 dieslu był tylko jeden rodzaj tego paska? Klimatyzacja kiedyś była w tym samochodzie. ale sprężarkę klimatyzacji miałem wyrzuconą jak kupowałem roverka i widać że była przypięta innym paskiem niż alternator (jedna rolka po lewej stronie nie miała paska od zawsze). Co napędza ten pasek? Siostra żaliła się, że razem z ładowaniem padły jej hamulce, a mi wydaje się to nieco dziwne.
pozdrawiam,
Michał
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 28, 2011 12:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Inne są paski dla samochodów wyposażonych w klimatyzację, a inne dla aut bez klimy.
Jeśli dobrze pamiętam to paski różnią się również ilością rowków.
Warto sprawdzić rolkę napinającą pasek klinowy, jeśli strzeliła rolka to na nic się zda wymiana samego paska.
Koszt rolki + paska to około 300zł - oczywiście zależy od producenta i sklepu.
Mój RoVereK 620di - koniec 96r. ma klimę dokładaną przez dilera.. nieszczęsna klima firmy Diavia. i U mnie są dwa paski krótki pasek 4PK545 który napędza alternator poprzez sprężarkę klimy
Heh. Poszedł napinacz paska. Rozpadł się i uszkodziło pasek. VIN niby wskazuje na szczęście ten tańszy, więc mam nadzieję, że będzie pasował. Takie pytanie, te napinacze to wszędzie takie trefne, czy tylko taka przypadłość roverków?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum