Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 09:40 [R45] problem z wewnetrznym nadmuchem chyba nie rezystor
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.
Pojawił mi się problem z wewnętrznym nawiewem. Otóż sytuacja jest taka że raz działa a raz nie ale dotyczy to tylko pierwszego biegu wentylatora na pozostałych trzech (2, 3, 4) działa bez zarzutu. Mogę włączać wyższe biegi i wentylator działa natomiast na biegu pierwszym raz działa a raz nie i nie jest to zależne od tego czy ruszam pokrętłem. Zawsze jest włączony na 1 i raz działa a raz nie.
Proszę o pomoc i jakąś poradę co to za ustrojstwo.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 09:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ech te nawiewy. U mnie też raz działa, raz nie i jeszcze nie doszedłem, co to może być. Skoro u Ciebie nie działa na 1-ym biegu, to najprawdopodobniej rezystor dmuchawy szwankuje ale dziwne jest to, że raz działa, a raz nie. Rezystor jest za schowkiem, przykręcony w obudowie od góry na dwa wkręty.
Ja mam klimatronika i u mnie czasami włącza się normalnie (przeważnie rano), czasem po kilkunastu sekundach, a czasami i po 10 minutach jazdy panuje cisza
Lukasik, może wytarł bądź wypalił się jeden styk w pokrętle. W takim wypadku zapewne konieczna będzie jego wymiana. Najlepiej wykręć płytkę z rezystorami i zobacz czy wszystko z nią w porządku. Jeśli tak, to zapewne winowajcą jest wspomniany styk.
No właśnie i tu tkwi problem że raz sie wlacza a raz nie jak by ciągle nie działał to był bym pewien ze to rezystor a tak to normalnie czeski film - nikt nic nie wie. A jak dostac sie do pokretła? można go jakoś normalnie wyjąc bez rozkecania połowy środka(tak jak podczas wymiany zarówek podświetlania pokręteł)?
Ostatnio zmieniony przez Lukasik Wto Wrz 13, 2011 11:34, w całości zmieniany 1 raz
Możliwe, że to właśnie rezystor.W naszych autach są to po prostu sprężynki, prawdopodobnie została przepalona jedna z nich.
Ja u siebie to ostatno przerabiałem.Co prawda przepalila sie tak, że nie miałem biegu 1 i 2, ale zaobserwowałem, że możnaby splątać zwoje ze sobą i dalej by działało.
Sprawdź i daj znać co wyszło.
U siebie w miejsce rezystora wlutowałem sprężynkę od długopisu o zbliżonych wymiarach.
Działa już dwa miesiące . Po tygodniu używania sprawdzałem stan sprężynki - w normie.
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
U mnie z nadmuchem musi być chyba jakiś problem na łączach. Gdy wentylator się nie załącza i wyjmę przekaźnik a następnie włożę go z powrotem - wentylator zaczyna działać. Po wyłączeniu stacyjki i ponownym jej włączeniu - znów panuje cisza Podmieniałem już przekaźniki, zakładałem inny i dalej to samo Musze chyba wyjąć skrzynkę z bezpiecznikami pod maską, może tam tkwi problem ze stykami
no i sprawa się wyjaśniła. winowajcą był rezystor. przepaliła się sprężynka od pierwszego biegu wentylatora przy samej blaszce i raz stykała a raz nie przylutowałem na nowo i na razie jest dobrze. zobaczymy jak długo.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 78 Skąd: blisko Niepołomic
Wysłany: Sro Gru 04, 2013 21:23
Cześć wszystkim,
ja 3 tygodnie temu też walczyłem z rezystorem, nawiew na 1-szym biegu raz był a raz nie (później to samo z 2-gim się działo), ale zdecydowałem się na zakup takiego:
to pojde dalej.. prócz tego że bieg 1 i 2 w ogole nie dzialają to mam problem tez z biegiem 3 i 4 - czasami sie włączają a czasem nie. Jakie powinny byc tam rezystory ? spręzynki sie powinno w takim wypadku pozbyć w całosci ? czy ona zostaje, a wymieniam tylko rezystory ?
jak nie dziala ci 4ty bieg to juz nie jest wina rezystorow ( one sa pomijane na 4ce ) tylko raczej silnika, ew mozliwe ze bezpiecznikow lub przekaznika
edit: wlasnie, najbardziej chyba przekaznika, swego czasu strasznie sie naszarpalem zanim doszedlem o co kaman, ( przekaznik pod maska, w glownej skrzynce )
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum