Wysłany: Nie Lip 17, 2011 11:52 [416Si] Wspomaganie?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam, od paru m-c jestem szczęśliwym posiadaczem Rover 416Si beznynki. Jednak jedna rzecz zaczyna mnie powoli martwić - Gdy skręcam (najczęściej przy ostrzejszych zakrętach) słychać jakby dawało się we znaki wspomaganie (harczy). Nie jestem mechanikiem a w ręcz jestem zielony w tych sprawach, czy może być to brak płynu od wspomagania? Niestety nie wiem który zbiorniczek jest od tego płynu jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć bym był bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 11:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak napisał Tronsek, sprawdź poziom płynu, a przy okazji nie ruszając z miejsca pokręć kierownicą do oporu w lewo i w prawo, jak pompa będzie wydawać z siebie dziwne dzwięki, znaczy że zaczyna padać
Płyn do wspomogania to zazwyczaj olej do automatycznych skrzyń biegów ( ja używam Elfa czerwonego) Nowa pompa to koszt koło 300 złotych, może być i więcej. Używka w dobrym stanie to koszt koło 100. Jeśli nie wiesz czy płyn był wymieniany, to to zrób, koszt niewielki (koło 50 zeta) a może się okazać że wymiana płynu zdziałała cuda
Płyn zabezpiecza przed awariami pompy, spowodowanymi nadmiernym zużyciem, utlenianiem, pienieniem. Zapewnia bezproblemowe działanie układu kierowniczego ze wspomaganiem przy temp. powietrza poniżej 0 stopni
Spełnia wymagania największych producentów samochodów, takich jak: General Motors, Ford, Chrysler.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum