Wysłany: Nie Paź 16, 2011 21:24 [R200] Nietypowy problem biegów ogrzewania.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam.
W moim Roverku nie działają 1. i 2. bieg wentylatora ogrzewania/klimatyzacji. Zastosowałem radę z kącika porad, ale nie przyniosło to żadnego skutku. Wymieniłem tylko 1. bieg[pokazywało 0.4ohm, teraz jest 1.4ohm], ponieważ na drugim pokazywało ładnie 1.8ohm. Po włączeniu zasilania rezystorki są ciepłe, więc napięcie jest im podawane.
Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy czeka mnie już tylko wizyta u elektryka?
[ Dodano: Nie Paź 16, 2011 22:24 ]
Wielkie dzięki za pomoc...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 21:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Możliwe, że masz przytarty gdzieś silnik wentylatora (powinien sie lekko obracać) i po prostu na 1 i 2 biegu jest za mało mocy, żeby silnik pracował. A czy jak dasz np. na 3 i wrócisz do 2 to chodzi czy też staje Możesz spróbować przez klapkę od wewnętrznego nawiewu zobaczyć czy silnik lekko się obraca czy ma jakiś opór. Jak tak to winowajca znany, jeśli nie, to nie mam innego pomysłu ...
Silniczek chodzi leciutko. Spróbuję jeszce wlutować kolejne rezystory do płytki, do biegu, którego nie ruszałem. Jeśli to nic nie da to nie wiem. Zapewne będzie wtedy trzeba szukać przyczyny bezpośrednio przy przełączniku 1,2.3.4?
[ Dodano: Pon Paź 17, 2011 17:44 ]
Okazało się, że trzeba było jednak przylutować rezystorki do drugiego biegu. Sprawa wyjaśniona pozytywnie, dzięki za chęć pomocy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum