Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
hey,
chciałem zregenerować moją pompę, ale zakupiony zestaw naprawczy okazał się nie ten co trzeba? sam nie wiem, wg katalogu pytałem w 3ch motoryzacyjnych mają tylko jedną pozycję i tylko ten co kupiłem?!
ale po rozebraniu pompy żadna z tych uszczelek i podkładek nie jest taka sama jak u mnie więc to chyba nie to, albo już sam nie wiem...
w mojej pompie nie ma tych metalowych podkładek, nie ma tej jednej dużej, i 2ch mniejszych, zgadza się jedynie ten cienki oring, nawet seger zabezpieczający jest u mnie większy...
proszę o radę lub numer katalogowy co kupić by to podmienić
_________________ Rover 600 2.0 SDi 99'
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 13:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Maj 2011 Posty: 6 Skąd: Nieważne
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 15:38
Z tego co tu piszesz i co się orientuję to twój samochód nie posiada ABS, w wersjach z i bez ABS pompy się różnią od siebie m.in. właśnie średnicą tłoczka z ABS 25,4mm a bez 23,8mm, wydaje mi się, że ten zestaw naprawczy powinien pasować SEINSA AUTOFREN D1417 http://www.seinsa.es/en/p...os3.asp?Id=4372 i o taki pytaj i kup w sklepie, będzie pasować na 100% innej opcji nie ma .
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 16:42
exeqtor jesteś pewien na 100 % że będzie pasować ?
Nie wiem jak wygląda zestaw naprawczy w R 600 ale kruszan rozebrał swoja pompe i opisał co jest a czego nie ma wiec obydwa te zestawy z tego co napisał się nie nadają
Z tego co przejrzałem metalowe podkładki występują w modelu z ABS i bez pewnie jest tylko różnica w średnicach tak jak napisałeś.
Ten zestaw co zakupiłeś jest do starszych modeli aut i chyba nawet nie występował w R tylko w Hondzie.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Ostatnio zmieniony przez Koju Czw Maj 26, 2011 17:01, w całości zmieniany 1 raz
mam ABS, Koju, dokładnie na zdrowy rozum powinienem podmienić uszczelki i już, ale jak mam to wykonać skoro u mnie tych elementów nie ma? żałuje że nie zrobiłem fotki ale rozbierałem to już 2 razy i nie chce mi się 3Ci
1 wszy raz testowo co i jak, 2gi raz żeby wymienić a tu zonk
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 17:16
Powiem Ci że nie pomogę przeleciałem po necie i na kilkunastu stronach podają różne symbole/ilości uszczelniaczy etc. (pewnie sami nie wiedzą co sprzedają)
W IC podane są symbole tylko 2 do R600 - ten co kupiłeś i ten co podał exeqtor
[ Dodano: Czw Maj 26, 2011 18:16 ]
kruszan napisał/a:
żałuje że nie zrobiłem fotki
Właśnie szkoda że nie zrobiłeś fotki i złapać można było wymiary oringów i pierścienia segera.
Oringi i pierścień można dostać na sztuki prawie w każdym sklepie wiec jak nie dostaniesz kompletnego zestawu pasującego to pozostaje zakup na szt.
Pozdro.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Maj 2011 Posty: 6 Skąd: Nieważne
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 10:12
kruszan, pokaż mi zdjęcie spod maski całej komory silnika a powiem ci czy masz ABS ok? no i jak by ci się dało radę, to weź pogadaj ze sprzedawcą ze sklepu i pożycz na moment ten zestaw naprawczy który ci podałem i zobacz czy pasuje, jak nie to oddasz, albo weź te gumki które wyjąłeś z pompy i porównaj w sklepie z tym zestawem.
exeqtor, hmm kolego chyba posiadając swój samochód wiem czy mam ABS czy nie ?!
może uda mi się w niedzielę rozebrać to ustrojstwo raz jeszcze i wtedy pomierzę średnice, zrobię zdjęcie i z pompą na wierzchu podjadę do motka, wtedy się na pewno znajdzie co potrzeba
[ Dodano: Nie Cze 26, 2011 22:00 ]
rozebrałem z końcu, pomierzyłem i udokumentowałem
w internecie znalazłem dwie takie reperaturki, pytanie czy któraś jest na bank dla mnie przeznaczona? niby ze zdjęć to 2ga ale czy ona nie jest dla aut bez ABS?
średnica tulejki - którą popycha serwo - 17mm
średnica otworów w które wkłada się zbiorniczek z płynem - 21,5mm
średnica segera +/- - 36mm
średnica wkładu - 23,8mm
hmmm więc chyba ten - D1417
[ Dodano: Pon Cze 27, 2011 10:14 ]
Temat się rozwiązał, wychodzi na to, że mam pompę z wersji bez ABS
czy tak może być i czy ta mniejsza pompa działa i ma tyle siły by działać jak należy czy było coś przekładane? zauważyłem że inne 600ki z ABS mają tą samą pompę, a nie tą większą?
Nie, najdłużej seger wyjmowałem (bo nie miał oczek na szczypce...), generalnie kupiłem ten 2gi zestaw i tak większość elementów nie zgadza się z tymi co mam w pompie... więc to jakiś śmiech jest...
z odpowietrzeniem też nie problem, po dolaniu płynu poluzować trzeba jedynie 2 śrubki na pompie ABS i czekać aż przestanie pluć powietrzem a zacznie ciągiem lecieć płyn, całość rozmontowanie/przełożenie/zmontowanie/odpowietrzenie to 30min
Wysłany: Pon Paź 10, 2011 20:39 witam a co ja mam powiedzieć
kruszan napisał/a:
Nie, najdłużej seger wyjmowałem (bo nie miał oczek na szczypce...), generalnie kupiłem ten 2gi zestaw i tak większość elementów nie zgadza się z tymi co mam w pompie... więc to jakiś śmiech jest...
z odpowietrzeniem też nie problem, po dolaniu płynu poluzować trzeba jedynie 2 śrubki na pompie ABS i czekać aż przestanie pluć powietrzem a zacznie ciągiem lecieć płyn, całość rozmontowanie/przełożenie/zmontowanie/odpowietrzenie to 30min
powodzenia
WITAM JESTEM TU NOWY SZUKAM POMPY DO 600TI 200KM ŻADEN ZESTAW NAPRAWCZY NIE PASUJE TEŻ BRAK GUMEK LICZĘ NA WASZĄ POMOC
[ Dodano: Pon Paź 10, 2011 21:39 ]
jeszcze raz prośba chodzi o pompę hamulcową do Ti 200km zaden zestaw nie pasuje
pomp szukaj na allegro są od 60zł i w góre, lub w dziale części - popytaj, jest wiele osób z częściami do 600tek, co do zestawu taka karma - miałem w ręku obydwa i żaden się w pełni nie zgadza z tym co jest w mojej pompie...
pomp szukaj na allegro są od 60zł i w góre, lub w dziale części - popytaj, jest wiele osób z częściami do 600tek, co do zestawu taka karma - miałem w ręku obydwa i żaden się w pełni nie zgadza z tym co jest w mojej pompie...
[ Dodano: Wto Paź 11, 2011 10:25 ]
DZIĘKI POPYTAM ALE Z TĄ MOJĄ 600 TI TO CIĘŻKO-A SWOJĄ DROGĄ PO CO WCISKAJĄ ZESTAWY NAPRAWCZE SKORO SĄ DOBRE TYLKO DO POŁOWY
PATRZĘ NA ALEGRO I JEST TEGO TROCHĘ ROZMAWIAŁEM Z GOŚCIEM I STWIERDZIŁ TO SAMO CO TY KOLEGO CZYLI ALBO AUTO MA ABS ALBO NIE.POWIEDZIAŁ ZE WYŚLE MI JA ZA FREE A JAK BĘDZIE DOBRA TO WYŚLĘ MU KASĘ.
PATRZĘ NA ALEGRO I JEST TEGO TROCHĘ ROZMAWIAŁEM Z GOŚCIEM I STWIERDZIŁ TO SAMO CO TY KOLEGO CZYLI ALBO AUTO MA ABS ALBO NIE.POWIEDZIAŁ ZE WYŚLE MI JA ZA FREE A JAK BĘDZIE DOBRA TO WYŚLĘ MU KASĘ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum