Wysłany: Czw Paź 13, 2011 19:02 [R45]wysokie spalanie i słabe nagrzewanie sie silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2001
Witam wszystkich, mam taki dziwny problem z nowo zakupionym autem. Zrobiło się trochę zimniej wiec grzanie stało się dość ważne. A tu silnik bardzo wolno się nagrzewa. Jeżeli jestem w mieście to pół biedy, trochę korków i jakoś się dogrzewa do prawidłowej temperatury. Ale wystarczy wyskoczyć w jakąś trasę i od razu temperatura silnika spada. Czasami nawet do pozycji ciut powyżej wyjściowej. Jeżeli jeszcze włączy się grzanie kabiny to (przykład z ostatniego weekandu) na trasie 140 km prawidłową temperaturę złapał na wjeździe do WWA(w korku). Nie wiem czy jest to w jakiś sposób powiązane ale spalanie momentalnie skoczyło do 14 l / 100 km (po mieście) a jak jeszcze było ciepło to 9 l było osiągalne. Od razu dodam że nie katuje silnika.
Mam taką koncepcje że w związku z problemem z uszczelka pod głowicą ktoś pomajstrował trochę przy chłodnicy/pompie wody/termostacie ? co by się silnik nie przegrzewał i dłużej wytrzymywała.
Za każdą radę wdzięczny jestem wielce, PZDR
Ostatnio zmieniony przez oktan1983 Czw Paź 13, 2011 19:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 19:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kup oryginalny, bo najtańsze są często niesprawne od nowości. Ja tak miałem i wymieniałem 2 razy, a wymiana jest dość kłopotliwa (termostat jest za silnikiem).
Za drugim razem kupiłem Waxstat (made in uk) i problemy się skończyły.
dzięki wielkie za pomoc, auto już u mechanika i sie zobaczy co i jak. PZDR
ot:
Po wizycie u mechanika okazało się że termostatu w moim wspaniałym aucie "nie było". Ktoś inteligentny wyciągnął go, zostawił pustą obudowę a uszczelkę idącą w środek założył na "słowo honoru". Problem rozwiązał sie w cenie 40 pln + 2h roboty.
Podziękować za wskazówki. PZDR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum